Реферати

Реферати по релігії і міфології

Иконопочитание й іконоборство. Як у Старому, так і в Новому Завіті, слово ікона іноді вживається також у значенні "зображення ідола", "зображення звіра. Але в таких випадках це слово, по-перше, коштує, як правило, у множині.

Ікона й образ. Багатозначність слова "ікона" не могла не вплинути на розробку богослов'я ікони, на деякі істотні сторони розуміння самої ікони і иконописания як особливого виду мистецтва, на характер иконопочитания і иконоборческого мислення.

Ікона і символ. У різних теоріях символу і символізму усталилося загальна думка, відповідно до якої символ - це жива єдність предметного образа і глибинного змісту. Саме тому він має невичерпність внутрішнього змісту.

Синергийность иконообраза. У спробах рішення проблеми Богообщения і Боговедения зустрічається кілька різних підходів і рішень. 1) Богообщение неможливо, - у цьому випадку неминучий деїзм в онтології й агностицизм у гносеології. 2) Богообщение можливо.

Ікона і Святий Дух. Ікона і Дух Святий - цій темі приділяється усе ще мало уваги. У богослов'ї ікони недостатньо виразно підкреслюється благодатне цілковите самовладання, Його "подих" у генезисі і бутті церковного образа, у взаємозв'язку образа з Прототипом.

Вхід Господень у Єрусалим. Свято Входу Господня в Єрусалим прямо передує Жагучій седмиці. Ця безпосередня близькість до днів Пристрастей і хресної смерті Рятівника накладає на святкування Входу Господня в Єрусалим як би жагучу печатку.

Соборність иконообраза. Иконообраз володіє такою важливою характеристикою як соборність. Це виявляється а) як внутрішнє органічне двуединство самого иконообраза, б) як здатність органічно поєднуватися в одне соборне ціле з іншими иконообразами.

Литургийность иконообраза. Церква як иконообраз. Иконотопос вівтаря і храму. Иконичность іконостаса. Єпископ, священик як ікони Христа. Иконичность богослужіння. Иконичность часу. Эонотопос. Иконичность богослужбових дій.

Двуединая богочеловеческая природа ікони. Християнське навчання про буття - онтологія - заснована на твердженні двуединой природи буття: воно містить у собі два тварных світи: видимий і невидимий.

Шість пологів ікон. У "Третім захисному слові проти осудних святі чи ікони зображення" прп. Іоанн Дамаскин ставить кілька питань. Серед них: що є ікона, як багато пологів образів існує, що може бути зображуване - (воиконовлено) і що немає.

Про зображення Бога Батька в православній церкві. Не тільки спроби зображення Бога в Його істоті немислимі, але і які-небудь визначення не можуть охопити і виразити істоти Божия, воно неприступно для людської свідомості, є неприступним мороком сутності Божией.

Людина - ікона Божия. Для иконичного мислення характерне визнання ціннісної ієрархії в духовно-тілесному складі людини. На перший план тут висувається не земне, а небесне, "трансцендентне" покликання людини.

Иконотопос. Православне розуміння простору иконично, воно випливає з загальних представлень про Бога як внепространственном Істоті. Царство Небесне - це Царство Вічності, позбавлене не тільки тимчасових, але і просторових вимірів.

Нерукотворний Образ. Лик Христа, чудово напечатленный на платі (убрусі) Самим Рятівником у дарунок паную Авгарю, - от той прапор, що прикрасило Церкву. Ця перемога осінила і затвердила православне шанування образа в двох естествах і єдиної іпостасі.

Про зображення Святий Трійці. Ікона Трійці є сповіданням триипостасного єдності Бога, не менш повноцінним, чим те, що виражена словом і є джерелом догматичного сповідання Святий Трійці.

Про священні зображення. Шанування ікон у Церкві - як запалений світильник, світло якого ніколи не згасне. Він запалений не людською рукою, і з тих пір світло його не виснажувався ніколи.

Про природу іконописного образа. У старовину ікони називали "книгами для неписьменних". Сьогодні, навпроти, тому, Хто і як зображений на іконі, необхідно навчати не тільки дітей, але і дорослих, що володіють грамотою читання і листа, але аж ніяк не "читання" іконописного зображення.

Канонічність ікони. Канон - це змістовна форма. Якщо порушити, наприклад, агиографический канон, то вийде розповідь, чи біографія навіть казка, але не буде головного - житія; якщо порушити іконографічний канон, то буде чи портрет картина, але не буде ікони.

Перетворення Господне. У колі церковних свят три сполучені рисами подібності, зближені один з одним особливою родинною близькістю. Це П'ятидесятниця, Богоявлення і Перетворення Господне. Свята об'єднані один з одним своєї Троичной природою.

Християнство на Русі. Російське християнство обзаводиться своїми законами й обрядами, несхожими на Візантійські. Церква поступово ставати основним інститутом феодальної культури древньої Русі.


<<     1  2  3  4  5   6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16    >>    ...    149
Усього сторінок: 149