Реферати

Реферат: До вивчення биоекології деяких видів Куничих Воронежської області

Землетрусу. Вулкани. Вимір сили і впливу землетрусів. Сейсмічні хвилі: вимір, типи. Вулканічні продукти: магма і лава. Розподіл інтрузивних і ефузивних порід. Вулканічна активність, типи вулканічних куполів. Небезпечні і безпечні області Росії.

Міграція. Поняття "міграція", "миграциология", її причини, функції, наслідку, види міграційних рухів. Аспекти міграційної політики РФ, її особливості. Сприяння добровільному переселенню співвітчизників як новий напрямок міграційної політики.

Безпека дорожнього руху. Правова відповідальність за порушення правил безпеки руху й експлуатації транспортних засобів, повлекших тяжкі наслідки. Діагностичні задачі, розв'язувані при реконструкції обстановки ДТП, методика проведення трасологических досліджень.

Створення фитнес-центра. Мети створення й основні переваги фитнес-центра, опис видів послуг. Передбачувана організація обслуговування клієнтів. Стратегія ціноутворення, методи стимулювання продажів, реклама. Інвестиційний і організаційний план. Страхування ризиків.

Проектування апарата для очищення стічних вод від фенолу і нафтопродуктів. Підбор методів і етапи розрахунку апарата для очищення стічних вод від нафтопродуктів, що можуть бути використані, як для очищення виробничих стічних вод, так і в системах оборотного водопостачання. Методи іммобілізації кліток мікроорганізмів.

міністерство освіти

РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ

ВОРОНЕЖСКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Біолого-грунтовий факультет

Кафедра теоретичної і медичної зоології

УДК 599.742.4

Дипломна робота

До вивчення биоекології деяких видів куничих Воронежської області.

Такнова Екатеріна Євгеніївна

Зав. кафедрою:

професор д. би. н. Хицова Л. Н.

Науковий керівник:

професор д. би. н. Хицова Л. Н.

Соруководітель:

професор д. би. н. Простаків Н. І.

Воронеж2002

РЕФЕРАТ:

УДК 599.742.4

Такнова Екатеріна Євгеніївна

Дипломна робота. До вивчення биоекології деяких видів куничих Воронежської області. Воронеж 2002. 60 стор., 52 библ., мал. 10, табл. 6.

Ключові слова: куничі; горностай (Mustela erminea L.); кам'яна куниця (Martes foina Ersl.); лісова куниця (Martes martes L.); ласка (Mustela nivalis L.); чорний тхір (Mustela putorius L.); борсук (Meles meles L.); биотопическое розподіл; притулки; живлення; добова активність; розмноження і линяння.

Досліджувалося биоекология і поширення куничих (борсук, кам'яна і лісова куниця, чорний тхір, ласка, горностай) на території Воронежської області. Результати показали, що биотопическое розміщення не викликає гострій конкуренції серед близьких видів. Безконтрольний отлов хутрових видів куничих, а також борсука викликає тенденцію до зниження чисельності.

Зміст

стор.

Вступ...

4

Розділ 1. Огляд літератури...

6

1.1. Загальна характеристика сімейства Mustelidae - Куничі. .

6

1.1.1. Екосистемная роль куничих. ..

6

1.1.2. Морфологія сімейства Mustelidae - Куничі. ..

7

1.1.3. Екологія сімейства Mustelidae - Куничі. ..

8

1.1.4. Географічне поширення сімейства Mustelidae - Куничі. .. 10

1.1.5. Филогения сімейства Mustelidae - Куничі. ..

11

Розділ 2. Матеріал і методика проведення досліджень. ..

14

Розділ 3. Фізико-географічна характеристика району досліджень. ..

16

Розділ 4. Результати і їх обговорення...

20

4.1. Видової склад сімейства куничих Воронежської області, встречаемость окремих видів (за даними анкетування і даним автора)... 20

4.2. Деякі питання биоекології вибраних видів куничих...

24

4.2.1. Борсук. ..

24

4.2.2. Лісова куниця. ..

35

4.2.3. Кам'яна куниця. ..

39

4.2.4. Горностай. ..

41

4.2.5. Ласка. ..

45

4.2.6. Чорний тхір. ..

47

Висновки. ..

52

Список літератури. ..

53

Додаток. ..

58

Введення.

У червні 1992 року в Рио-де-Жанейро під егідою Організації Об'єднаних Націй відбулася Міжнародна конференція по навколишньому середовищу і розвитку. У ній взяли участь розділу, члени урядів і експерти 179 держав, а також представники багатьох неурядових організацій, наукових і ділових кіл. Був прийнятий ряд важливих документів і серед них конвенція про біологічну різноманітність. Ця конвенція визначила биоразнообразие в трьох структурних компонентах:

генетична різноманітність - вся різноманітність геномов, що становлять биоту Землі;

видова різноманітність - сукупність всіх видів, що населяють Землю;

екосистемное різноманітність - сукупність всіх местообитаний, биотопов, ландшафту, природних зон. На цій конференції була вироблена концепція стійкого розвитку людства в XXI віці шляхом збереження біологічної різноманітності у всіх його виявах. Передумовою для цього повинна служити повна інвентаризація відомостей про фауну, що ініціює необхідність вивчення або проведення ретельної ревізії відомостей про видовий склад тварин, міри изученности фауни різних таксономических груп в кожному регіоні.

При зборі подібної інформації на території Воронежської області було з'ясовано, що неповні відомості про сімейство куничих (Mustelidae). Інформація, що стосується цього питання, зводиться до декількох наукових публікацій по окремих представниках даного сімейства і до попутних матеріалів, отриманих при проведенні фаунистических досліджень по інших групах тварин. Виходячи з цього, була поставленацель: вивчити биоекологию і поширення деяких видів сімейства Mustelidae на території Воронежської області.

У якості конкретнихзадачв даному дослідженні були поставлені наступні:

- обробка відомостей про відносну чисельність деяких представників сімейства куничих (борсук, кам'яна і лісова куниця, ласка, горностай, чорний тхір).

- з'ясування розподілу по биотопам деяких видів сімейства Mustelidae.

- виявлення добової активності в різні періоди року борсука, кам'яної і лісової куниці, ласки, горностая, чорного тхора.

- уточнення відомостей, що стосуються питань розмноження деяких видів куничих.

Розділ 1. Огляд літератури.

1.1. Загальна характеристика семействаMustelidae- Куничі.

1.1.1. Екосистемная роль куничих.

Відповідно до потреб людського суспільства зростає увага до поглибленого пізнання, охорони і раціонального використання живої природи. Сімейство Mustelidae займаючи по кількості видів одне з ведучих місць в загоні хижих ссавців, і об'єднуючи велику кількість видів хижих хутрових звірів, представляє інтерес для розв'язання еволюційних, таксономических, екологічних, генетичних і інших проблем. Біологія і екологія багатьох видів (росомаха, куниці, ласка, горностай, солонгой, колонок, європейська норка, видра, перев'язка і інші) вивчені далеко недостатньо. У літературі нерідко висловлюються настільки суперечливі і помилкові думки, що по них неможливо отримати правильні об'єктивні уявлення про цих потайних присмеркових хижаків. [27]

Широке поширення і велика різноманітність видів, що відносяться до різних життєвих форм (наземним, полунорним, полудревесним, полуводним і майже виключно водні) [24], полегшує проведення порівняльного аналізу при розв'язанні складних еволюційних питань видової дивергенції, адаптивної радіації, морфофизиологической і харчової спеціалізації

Будучи яскраве вираженими і спеціалізованими хижаками, вони представляють великий інтерес при вивченні однієї з центральної проблем екології - взаємовідносини хижака і жертви. Застосування нових методів експериментальної екології сприяє розв'язанню теоретичних питань в даній проблемі і створює передумови до розробки біологічного способу боротьби з шкідливими гризунами.

Потрібно звернути увагу на те, що серед куничих є активні співчлен биоценозов природно-осередкових інфекцій. Особливе місце в епизоотическом процесі займають дрібні спеціалізовані миофаги, у них внаслідок еволюції встановився постійний і тісний контакт по трофічних зв'язках і притулках з гризунами. [26]

Крім цього Куничі - зручний об'єкт для гельминтологов, оскільки на їх прикладі можуть розглядатися багато які питання формування фаунистических комплексів гельминтов, властивих певним систематичним групам господарів. [11]

1.1.2. Морфологія куничих.

Сімейство включає вельми різноманітних по будові тіла, образу життя і розмірам звірів, в тому числі самих дрібних хижаків світової фауни - ласок. У більшості випадків тіло подовжене, рідше відносно коротке, на коротких, стопоходящих або полустопоходящих, пятипалих, з невтяжними пазурами на ногах. У полуводних і водних видів значно розвинені плавальні перетинки між пальцями, особливо задніх лап, а у калана останні схожі на ласти. Голова більш або менш довгаста, з пикою загостреною або широкою і притупленої, іноді уплощенная. Вуха у одних видів невеликі, закруглені, у інших досить великі, загострені. У водних видів вуха сильно редуцировани, слухові проходи можуть замикатися. Хвіст пухнастий, рідше з короткою вовною. Його довжина має високу міжвидову мінливість, знаходячись відповідно до числа хвостових хребців. Хвіст полегшує підтримку рівноваги при швидкому бігу, різких поворотах, стрибках і служить опорою при стоянні на задніх лапах. У багатьох видів у основи хвоста є анальні залози, що виділяють секрет з різким запахом. Його виділення придбаває першорядне значення в шлюбний період для особнів обоего підлоги, полегшуючи можливість контактів і зустрічей. Він також іноді використовується як захисний засіб при нападі ворогів і для маркіровки меж індивідуальної дільниці. [13]

Волосяной покривало в зв'язку з різноманітністю біологічних типів і областей мешкання дуже розрізнене. Деякі північні форми мають густе хутро, дуже цінне як хутра (куниці, соболь, илька, калан). У більшості водних форм (видри) пуховой шар густий, прикритий щільно зімкненої грубої остью, перешкоджає проникненню води. Забарвлення змінюється від одноколірної, темно-бурою, жовто-рудою, чорною або білою до двох- або багатоколірної, що складається з варіацій чорного, рудого, жовтого і бурого кольорів. На голові або тулубі можуть пройти смуги і плями.

Череп відносно невеликий з укороченими лицьовими частинами і обширною, звичайно роздутою мозковою коробкою. У більшості лицьові частини укорочені сильно, і диспропорція черепа значна; у деяких він більш пропорційний, але лицьова частина все ж коротше мозкової. У дрібних форм бугри, гребені і т. п. черепи звичайно розвинені слабо, у великих бувають дуже різко виражені. [25]

У зубній системі є всі категорії зубів: різці - I (incisivi), ікла - З (canini), предкоренние - Р (praemolares) і корені - M (molares). Корінні зуби у більшості видів остробугорчатие, у деяких видів в зв'язку з особливостями живлення корінні зуби тупобугорчатие. Четвертий верхній предкоренной і перший нижній корінний розвинені у вигляді типових хижацьких зубів.

Зубна формула виглядає так: = 28 - 38.

Скорочення числа нижніх різців до двох, верхніх і нижніх переднекоренних до двох і нижніх заднекоренних до одного спостерігається лише у небагато видів. [3]

1.1.3. Екологія сімейства куничих.

Як правило, представники сімейства ведуть одиночний образ життя, іноді тримаються сім'ями і лише у вигляді виключення утворять невеликі групи, пов'язані загальною складною норою або сусідніми норами. Звичайно споруджують власні підземні притулки, іноді дуже складної будови, жилі багато років підряд, іноді займають чужие нори. Деякі види в холодний період року впадають в зимовий сон. Активність переважно нічна, частково присмеркова.

При всьому багатстві видами і, головне, різноманітності форм сімейство являє собою добре відособлену групу. Загалом це хижаки досить високо, частиною дуже високо спеціалізованого типу. Харчова спеціалізація вельми різна. Нарівні з різко вираженими енергійними хижаками, що харчуються теплокровними хребетним (головним чином гризунами - ласки, тхори і т. п.), є суворо виражені ихтиофаги (видри) [48]. До їжі тих і інших у відомих умовах домішуються і інші тварини, іноді також і рослинні корми. Досить велику групу складають м'ясоїдні, що харчуються дрібними теплокровними і холоднокровними хребетними і безхребетними, частиною викопуючи їх із землі (борсуки, скунси і інш.). Є і хижаки, добувні великих тварин (росомаха - оленя, лося), і навіть форма, що спеціалізувалася на живленні морськими їжаками (калан) [9]. Багато які представники куничих, що спеціалізувалися на живленні дрібними гризунами (ласки, горностаї, тхори, перев'язка і інш.), надають істотний лімітуючий вплив на чисельність популяції шкідників сільського і лісового господарства, а також є охоронцями і переносчиками небезпечних інфекцій (чума, сказ і інш.). [22]

Види, що спеціалізуються на живленні дрібними гризунами, чисельність яких в природі схильна до значних коливань, виробило у них ряд особливостей розмноження. У - перших, здатність приносити різне число, детенишей - від 2 - 3 до 15 - 16 і більш, в залежності від запасів їжі. У - других, наявність так званого латентного періоду в розвитку зародка, т. е. затримки, припинення його розвитку на різні терміни. У деяких видів це диапауза досягає трохи місяців, за рахунок чого термін вагітності може сильно подовжаться. Якщо несприятливі умови зберігаються довго, частина зародків резорбируется, розсмоктується. Нарешті, в - третіх, у багатьох куничих немає чітко виражених, приурочених до певних сезонів року термінам гону і щеніння, як це властиве більшості звірів. Спаровування і поява молодих нерідко відбуваються в різний час року. Всі ці особливості розмноження дозволяють куничим швидко і адекватно відповідати змінами чисельності на коливання запасів здобичі (дрібних гризунів).

У житлах спільного екологічно близьких видів хоч і має місце конкуренція, але вона значно ослаблена стациальной разобщенностью і трофічною спеціалізацією. [27]

1.1.4. Географічне поширення семействаMustelidae.

Географічне поширення сімейства Mustelidae - куничих дуже обширно - майже всесветно. У ареал входить весь материк Південної Америки, Центральна і вся Північна Америка, включаючи весь Арктичний архіпелаг. У західній півкулі представників сімейства немає лише на Фолклендський і Галапагосських островах, на всіх островах Вест-Індії і на деяких островах Берінгова моря. У Гренландії ареал займає лише саму північну частину острова на сходу від протоки Росса і його східну прибережну смугу на південь німого південніше за 70° з. ш. У Старому Світлі в ареал входять повністю Африка, крім острова Мадагаскар, де дуже багато розвинені виверри; Європа і материкова Азія. Видів сімейство немає на Ісландії і більшості арктичних островів (Шпицбергене, Землі Франца-Іосифа, Новій Землі, Північній Землі і острові Врангеля) - на Колгуєве, Вайгаче і Новосибірському архіпелагу вони зустрічаються. На Дальньому Сході ареал захоплює острови Командорськиє, Каганський і Курільськиє, Сахалін, Японські, Тайвань і Хайнань. На півдні Азії в ареал входить острови Цейлон, Суматра, Ява, Калімантан і Палаван. На всій іншій острівній області між Азією і Австралією видів сімейства немає, як і в самій Австралії і на островах південної частини Тихого океану.[6;13;45]

У зв'язку з прямим переслідуванням (цінні хутрові види) або витисненням з культурних областей ареали деяких форм досить сильно змінилися. Однак ареал сімейства загалом останнім часом, в суть, не змінився.

У фауні Росії нараховуються 18 видів куничих, в тому числі акліматизована американська норка. (табл. 1)

1.1.5. Філогенія.

Сімейство являє собою досить древню групу - перші його представники знайдені в ранньому олигоцене разом з найбільш примітивними представниками сімейства вовків, виверр і кішок. Розвиток сімейства йшов, очевидно, головним чином в північній півкулі - в Північній Америці і Євразії Mustelidae відомі з нижнього олигоцена, в Африці вони виявлені зі середнього плиоцена, а в Південній Америці - тільки з плейстоцена. Еволюція супроводилася широкою екологічною радіацією. З малоспециализированних форм, типу сучасних колонків, що мешкали в горнолесних умовах і біля водоймищ, з течією часу розвинулися різні життєві форма: спеціально пристосовані до добування дрібних гризунів в їх норах і притулках; лісові, в тому числі лазающие деревні види; що риють, озброєні великими пазурами; полуводние; цілком водні. Нарівні з типовими хижаками з'явилися численні всеядние і деякі майже растительноядние види. Різноманітність адаптацій і висока екологічна пластичність дозволили куничим освоїти самі різний ландшафт і зустрічатися від тундри до пустелі і від підніжжя гір до альпійських лугів. [6; 13; 51]

Таблиця 1

Ареали представників сімейства Musteldae, що зустрічаються на території Російській Федерації.

Назва вигляду

Африка

Європа

Азія

Америка

Південна

Центральна

Північна

Американська норка *

Mustela vuson Briss.

-

А

А

-

-

+

Борсук *

Meles meles -

+

+

-

-

-

Видра *

Lutra lutra -

-

-

Горностай *

Mustela erminea -

-

+

Європейська норка *

Mustela lutreola -

+

А

-

-

-

Ітатси

Mustela itatsi Temm.

-

-

+

-

-

-

Калан

Enhydra lutris -

-

+

-

-

-

Кам'яна куниця *

Martes foina Ersl.

-

+

+

-

-

-

Колонок

Mustela sibirica Pall.

-

+

+

-

-

-

Ласка *

Mustela nivalis -

-

+

Лісова куниця *

Martes martes -

+

+

-

-

-

Перев'язка *

Vormela perigusna Guld.

-

+

+

-

-

-

Росомаха

Gulo gulo -

+

+

-

-

+

Соболь

Martes zibellina -

+

+

-

-

-

Солонгой

Mustela altaica Pall.

-

-

+

-

-

-

Степовий тхір *

Mustela eversmanni Less.

-

+

+

-

-

-

Харза

Martes flavigula Bodd.

-

-

+

-

-

-

Чорний тхір *

Mustela putorius -

-

-

-

У з л про в н и е про б об з н а ч е н і я. А - акліматизований вигляд,* - види що зустрічаються на території Воронежської області.

Розділ 2. Матеріал і методика досліджень.

Проведені спостереження за поведінкою, харчовою спеціалізацією, розміщенням по територіальних дільницях і т. д. Вони проводилися протягом 2000 - 2001 року в учбово-науковому центрі «Веневітіново» і в Воронежськом биосферном державному заповіднику. Об'єктами спостереження були борсук, лісова і кам'яна куниця, ласка, горностай, чорний тхір.

У своїй роботі ми використали і інші методи збору інформації з даного питання: анкетування, аналіз опитних листів і аналіз карток тропления.

1. Метод анкетування. Для проведення анкетного опиту, який є найбільш поширеним способом збору інформації, була розроблена анкета, яка включала наступні основні питання: (анкету див. в додатку)

1. Чи Реєструвалися випадки нападу якого-небудь з вище названих представників на домашніх тваринах?

2. Чи Реєструвалися випадки поселення представників сімейства Куничі біля житла людини?

3. Загальна кількість зустрічей в кожному році одного з представників сімейства Куничі?

4. Місце виявлення тваринного?

5. Декада місяця і час діб в момент виявлення тваринного?

Анкети розсилалися по районних відділеннях охотуправления Воронежської області. Усього розіслане 30 анкет, з них 6 анкет повернулися з відповідями, що становить 20 % від загального числа розісланих анкет.

2. Аналіз опитних листів по Семілукському, Подгоренському і Рамонському районам, що включають зведення про чисельність представників куничих, що мешкають на території даних районів.

3. Аналіз карток тропления дозволив виявити протяжність добового наследа (в основному мисливських видів куничих).

Усього проаналізоване 117 опитних листів і карток тропления.

На основі отриманих даних про поширення і число зустрічей куничих з різних районів Воронежської області були побудовані карти. Вони складалися по методу UTM (Universal Transverse Mercator projection) - універсальна трансверсальна меркаторовская система квадратів. Згідно з цим методом Воронежська область поділена на квадрати (50 х 50 км). Таких повних або майже повних квадратів на території області 18 (DT4, ET2, ET4, FT2, DS3, ES1, ES3, FS1, FS3, LB1, ES2, ES4, FS2, ER1, ER3, FR1, ER4, FR2). Частина квадратів захоплює область наполовину або третина (DT3, ET1, DS4, FT4, LC2, FS4, FR3, ER2), а 8 квадратів лише - частково (DT2, DS1, ET3, DR3, FR4, EQ1, EQ3, FQ1) [17]. На кожній карті-схемі відмічалося відповідними умовними позначеннями встречаемость кожного вигляду куничих.

Розділ 3. Фізико-географічна характеристика району досліджень.

Фізико-географічна характеристика Воронежської області має ряд особливостей, що забезпечують своєрідність фауни куничих цього регіону і що впливають на характер перебування, поширення, чисельність і образ життя представників цього таксона.

Географічне положення Воронежської області.

Воронежская область розташована на південному заході Європейської частини Росії між 49°34¢ і 52°06¢ з. ш. і 38°09¢ і 42°54¢ в. д. Межі Воронежської області проводяться по умовних рубежах з сусідніми областями. На півночі вона межує з Тамбовської і Ліпецкой областю, на заході - з Курської і Белгородської областю, на сході - з Волгоградської і Саратовської областю, на південному сході - з Ростовської областю, на південному заході проходить межа з Україною. Площа області - 52,4 тис. км2. Протяжність області із заходу на схід 354 км, з півночі на південь 278 км, обумовлює різноманітність природи.

Рельєф Воронежської області.

Воронежская область розташована в центральній частині Восточноєвропейської рівнини.

Рельєф області освічений Среднерусської піднесеністю що являє собою хвилясту рівнину, густо розчленовану річковими долинами, балками і ярами. Відносні висоти досягають 80-100 м. Окско-Донською рівниною висота не перевищує 180 м. Вона добре виражена в рельєфі у вигляді злегка хвилястої, слабо розчленованої низовини і Калачської піднесеністю, що займає південно-східну частину області, з різко вираженим ерозионним рельєфом. Абсолютні висоти лежать в межах 200-234 м. Сучасний рельєф формувався тривалий час. Під впливом природних процесів рельєф постійно змінюється. У цей час на рельєф впливають текучі води (рік і струмків), талі і підземні води, обвали, а також господарська діяльність людини. [5]

Клімат Воронежської області.

Воронежская область розташована в зоні умеренно-контитентального клімату. Кліматичні умови помітно змінюються в напрямі з північного заходу на південний схід. Ця зміна йде у бік збільшення континентальности, що пов'язано з більшою віддаленістю південно-східної частини області від Атлантичного океану.

Найбільш холодний місяць - січень зі середньою температурою на північному сході області мінус 10,5°З, на півдні - мінус 8,5°С. Самий теплий - липень, зі середньою температурою 19,5°З і 22°З відповідно. Річний хід температури характеризується однорідністю. Середньорічна температура повітря змінюється від + 5°З на північному сході до + 6,5°З і трохи вище на півдні. Стійкий перехід середньодобової температури через 0 градусів навесні відбувається 1 квітня на півночі і 25 березня на півдні області, восени відповідно 16 жовтня і 23 жовтня. Тривалість безморозного періоду коливається від 138 до 148 днів. Останній заморозок навесні спостерігається в перших числах травня, але іноді бувають і в червні. Осінню перший заморозок спостерігається на початку жовтня. Стійке прогрівання повітря вище за 5°З і 10°З на півночі області 15 квітня - 1 травня і на півдні - 7-24 квітня. Тривалість періоду зі середньодобовою температурою повітря вище за 10°З від 153 до 163 днів, зростаючи при русі з півночі на південь області. Найбільш тепла частина літа, коли середньодобова температура повітря вище за 15°З коливається від 107 днів на півночі області і до 122 днів на півдні. [5]

Річна сума атмосферних осадків змінюється від 450 мм до 600 мм. Розподіл осадків знаходиться в прямому зв'язку зі мірою віддаленості окремих частин території області від Атлантичного океану. Внаслідок чого кількість осадків знижується в напрямі з північного заходу на південний схід. Протягом року осадки випадають нерівномірно. Найбільша кількість осадків випадає в літній час у вигляді зливових дощів (до 70% річної суми). Осадки холодного періоду складають біля третини річної кількості і випадають у вигляді снігу.

Гидроресурси і рослинність Воронежської області.

Основна маса поверхневих вод Воронежської області зосереджена в ріках належних до басейну ріки Дон - Воронеж, Битюг, Тиха Сосна, Чорна Калітва і інш.; Хопер з Савалой і Вороною впадають в Дон поза межами області. Переважна частина рік відноситься до басейнів Верхнього і Середнього Дону. Густина річкової мережі в області становить 0,26 км на 1км2площади. Велика густина річкової мережі зумовлена в основному географічною історією території. Ріки Воронежської області мають змішане живлення: навесні - талими водами, влітку і восени - дощовими і підземними, взимку - переважно підземними. Крім рік гидроресурси області представлені озерами, болотами і підземними джерелами. [12]

Воронежская область розташована в двох природних зонах: північно-західна частина області в лесостепной зоні, а південна - в степовій зоні. Природний рослинний покрив складався під дією фізико-географічних умов, що змінюються під часі і антропогенного чинника. Ліси займають 10% території у вигляді невеликих гаїв, більш великі лісові масиви (в основному діброви і соснові бори), багато які з яких оголошені заповідними (Шпичок ліс на р. Осереть, Теллермановський ліс на р. Ворона і інш.), збереглися нерозорані дільниці степового разнотравья: Богучарская, Кам'яний степ, є два заповідники - Воронежський і Хоперський. 70% території області займають ріллю. Інша площа - дороги, будівлі, будови і інші господарські споруди. [10; 28]

У цей час область покрита лісами нерівномірно, ліси на її території розташовані окремими вкрапленнями і невеликими масивами. Сучасні ліси - повторні насадження, що з'являються на місці вирубок і гарей, або лісу, що зросли при активному втручанні людини. Останнім часом намічається тенденція омолоджування лісів Воронежської області: молоді монокультурние посадки зміняють зрілі, климаксние рослинні співтовариства, що не кращим образом складається на биоразнообразие взагалі і на фауну куничих зокрема. З лісовими биотопами пов'язані велика кількість представників даного сімейства, що знаходять тут укриття і їжу. У той же час велика кількість рік і озер створює сприятливі умови для тих видів куничих, які вважають за краще влаштовувати своє гніздів'я в безпосередній близькості від води.

Розділ 4. Результати і їх обговорення.

4.1. Видової склад сімейства куничих Воронежської області, встречаемость окремих видів (по анкетуванню і даним автора).

У Воронежської області мешкає 11 видів куничих, з яких перев'язка зустрічається, головним чином, в південних районах в дуже рідких випадках. [17] У період з 1999 по 2001 рік було зареєстровано 7 видів куничих (табл. 2). Частка кожного з видів, відмічених спостерігачами, відображена на круговій діаграмі (мал. 1).

Таблиця 2

Видової склад і кількість зустрічей куничих виявлених на території Воронежської області (за даними анкет і автора)

п/п

Назва вигляду

кількість зустрічей

% до загального числа зустрічей

1.

Горностай

Mustela erminea L.

197

29,3

2.

Кам'яна куниця

Martes foina Ersl.

172

25,6

3.

Лісова куниця

Martes martes L.

124

18,5

4.

Ласка

Mustela nivalis L.

72

10,7

5.

Чорний тхір

Mustela putorius L.

67

10,0

6.

Борсук

Meles meles L.

31

4,6

7.

Степовий тхір

Mustela eversmanni Less.

9

1,3

Рис. 1. Діаграма, що відображає частку кожного вигляду куничих від загального числа, відмічених спостерігачами.

Діаграма показує, що найбільша кількість реєстрацій зустрічей на території Воронежської області доводиться на частку горностая (29,3%). Досить великі аналогічні частки для кам'яної (25,6%) і лісової (18,5%) куниць. Число зустрічей борсука в різних місцях області невелико (4,6%). Низький показник зустрічей борсука приблизно пояснюється тим, що він займає самі глухі кутки лісу. Поселення його приховано від очей спостерігача серед густих порослей дерев і чагарників з багатим трав'яним покривалом [16].

Зміна динаміки абсолютної чисельності деяких мисливських видів куничих (лісової куниці, горностая, чорного тхора) на території Воронежської області за 1970-2000 рр. представлені в (табл. 3). Дана таблиця свідчить про те, що після кожного десятиріччя чисельність чорного тхора постійно меншає. Навпаки чисельність, лісової куниці і горностая в період з 1970 по 1980 виявляє тенденцію зростання. Однак в подальші два десятиріччя також як і у чорного тхора відбувається її скорочення.

Причини зниження чисельності чорного тхора до кінця неясні. Можливо, це викликане значними змінами биотопов, пов'язаними з інтенсифікацією сільського господарства, а також ймовірно, позначається велика зараженість гельминтами (нематоди родовFilaroidesиSkrjabingulus). Зниження чисельності лісової куниці і горностая, передусім, пов'язане з їх промислом. У тих частинах ареалу, де існує неліцензійний промисел цих видів, високій чисельності не спостерігається.

Таблиця 3

Динаміка абсолютної чисельності деяких видів куничих

на території Воронежської області (в екз.)

Назва вигляду

1970

1980

1990

2000

Лісова куниця

Горностай

Чорний тхір

1300

2700

4200

1800

3300

3400

1185

3000

1500

1090

1000

1200

4.2. Деякі питання биоекології вибраних видів куничих.

4.2.1. БОРСУК.

Найбільш многочислен борсук в середній лісовій смузі, в лісостепі і в горах. У Воронежської області зустрічається повсюдно (мал. 2). Основними житлами борсука є лісові масиви, де знаходить найбільш надійні захисні умови, рясний і різноманітний корм, при цьому приуроченности звіра до певних асоціацій лісу не спостерігається. Рідше він заселяє байрачние лісу, що займають невелику площу і навіть степові балки, балки, яри. [8;17] Нами борсук відмічався безпосередньо в лісових масивах, а також в лісових і польових угіддях перетненої місцевості.

Нори борсуків звичайно розташовуються в сухих дільницях лісу з легкими, частіше за все піщаним грунтом і глибоким рівнем залягання подпочвенних вод. При цьому спостерігається тяжіння до околиць і до районів, що примикають до поймам рік, т. е. до місць, де багатше кормова база. [1] У деяких випадках звір селиться в безпосередній близькості від людини, але розширення зон рекреації приводить до негативного впливу на життя тварини (кидає обжиті нори, міняє кормові дільниці і спектр кормів). За даними зарубіжних дослідників більшість поселень борсука знаходяться на відстані понад 10 км від великих міст і розташовуються в лісі, а не на відкритих, добре помітних з дороги місцях. [38]

Нори двох типів: невеликі по площі, що відвідуються нерегулярно, і постійні, займаючі декілька десятків м2[37]. Їх борсук заселяє протягом багатьох років, створюючи під землею цілий лабіринт широких і глибоких ходів з численними вхідними отворами, отнорками, тупиками і гнездовими камерами, що використовуються нерідко і іншими звірами: лисицями, єнотовидними собаками і т. п. [8;31;40]

Рис. 2. Поширення і встречаемость борсука

в Воронежської області

- рідко

- часто

Так, по зведенню співробітника ВГБЗ і власним спостереженням, взимку 2000 року в одній норі (в 509 кварталі) з борсуком мешкала єнотовидна собака, а літом того ж року в одній норі з ним мешкала лисиця. Навесні 2001 року сліди борсука не відмічалися, але зате були сліди лисиці, що може свідчити про витиснення з нори борсука лисицею.

За нашими даними на території Воронежського биосферного державного заповідника окремі нори і колонії борсуків приурочені до сухих (переважніше з піщаним грунтом) злегка всхолмленних дільницях лісу, причому нори розташовуються недалеко від водоймищ або болотистих низин. Крутизна схилів горбів не має вирішального значення при виборі тваринами місця для пристрою нір, в той же час експозиція має першорядне значення. Всі виявлені нами поселення розташовувалися на південно-західних або західних схилах. Пояснюється ця приуроченность більш раннім прогріванням і звільненням від снігу дільниць навесні. Виходи з нір не мають суворо направленої орієнтації.

У заповіднику всі барсучьи поселення приурочені до периферичної частини (квартали 427, 467, 487, 509, 237, 105 і інші), але деякі знаходяться майже в його центрі (квартали 207, 193, 211, 145) (мал. 3).

Досліджуване містечко борсука, що знаходиться в 509 квадраті, Воронежського биосферного державного заповідника приурочений до околиці заповідного лісу. Він являє собою складно влаштовану нору, що складається з чотирнадцяти отнорков. Отвори барсучьих нір мали напівкруглу (арочну) форму з висотою в середньому біля 25 і шириною біля 40 див. Біля отворів знаходилися великі купи викиненої землі, яку борсук викидає віялоподібний. Крім звичайних отворів, зустрічалися невеликі, що вириваються зсередини отвору, що не мають, тому біля себе куп землі на поверхні, мабуть, вентиляційні. Постійно борсук використав лише 2 - 3 отвори, що

добре було видно по слідах. Від житлових барсучьих нір відійшли жировочние стежки. На деякій відстані від нір вміщувалися уборние. Періодично нори чистилися звіром з викиданням назовні старої гнездовой підстилки. Особливо ретельному чищенню зазнають нори ранньою весною і осінню. Інші отнорки або були не житловими (вони були забиті листям, і ні разу протягом всього часу спостережень не відвідувалися борсуком, хоч за відомостями співробітника заповідника навесні 2000 року він займав їх), або відвідувалися іншими тваринами, зокрема лисицею і єнотовидною собакою. Біля дерев (високоствольний дуб), де проникнення сонячного світла максимально розташовувалася ігровий майданчик молодняка, на користь чого говорить утоптоность грунту і відсутність листової підстилки.

Склад і вік деревних порід особливого значення не мають при виборі місць під нору: барсучьи житла однаково зустрічаються як в старих, так і в молодих листяних, хвойних або змішаних лісах.

Ті ж умови характерні для місць поселень борсука на території Західної (незаповідної) частини Усманського лісового масиву. Однак тут він нерідко поселяється в безпосередній близькості від людини. Так, в 2001 році було зареєстровано два поселення борсука недалеко від кордону Стахановський.

Борсук в основному нічна тварина, але суворо нічної активності немає. Активність вище в сухих биотопах і взагалі в сухий період року. [47] Нору він покидає в літній час в 1900часов. Деякий час від нір далеко не відходить, біля півгодини ще чуються його присутність. За ніч він декілька разів повертається в нору, але остаточно залишається в ній лише на сході сонця, в 600часу (мал. 4). Іноді невдале нічне полювання примушує звіра бродити і в денні години.

ласка

горностай

кам'яна куниця

лісова куниця

борсук

чорний тхір

2

4

6

8

10

12

14

16

18

20

22

24

години

Рис. 4. Добова активність деяких видів куничих в літній період

ласка

горностай

кам'яна куниця

лісова куниця

чорний тхір

2

4

6

8

10

12

14

16

18

20

22

24

години

Рис. 6. Добова активність деяких видів куничих в зимовий період

Борсук, як представник сімейства куничих, є типовим еврифагом, т. е. всеядним твариною. Кормовий раціон борсука досить широко представлений як тваринами, так і рослинними об'єктами.

Він включає мишоподібний гризунів (будинкова, лісова і польова миші, руда і сіра полевки) [33]; з птахів в кормовому раціоні зустрічаються горобині, утячий і курячі; рептилії як корм представлені переважно прудкою ящіркою і значно рідше болотяною черепахою, а також залишками її яєць. Також в живленні присутні амфібії, в основному Bufo bufo і рідше за Bufo viridis [49]. Комахи, вхідні до складу кормів борсука, належать головним чином до пластинчатоусим (хрущи і навозники), а також часто поїдаються жуки і прямокрилие. [32] З рослинних об'єктів плоди займають основну частину раціону борсука і поїдаються їм круглий рік (плоди диких рослин - груші, яблуні, суниці) (табл. 4). Можливо, що борсук сприяє поширенню сім'я деяких рослин. [34]

У живленні борсука має місце сезонна і річна зміна кормів, що лімітується метеофакторами, чисельністю і густиною тих або інакших видів тваринних, врожайність рослин, плодів і сім'я.

Співвідношення складових частин їжі борсука з віком звіра зазнає деякої зміни. Молоді борсуки харчуються в основному мишоподібний гризунами і в незначній мірі комахами. У дорослих навпаки, основу живлення складають комахи; мишоподібний, птахи і інші хребетні мають для них другорядне значення.

Самиці борсука стають половозрелими з дворічного віку. На відміну від них самці стають половозрелими у віці трьох років, і зберігають свою статеву активність протягом усього весняно-літнього сезону. З настанням весни починається період спаровування, але в деяких випадках спаровування у борсуків може відбуватися в середині липня. Ймовірно це відноситься до молодих самиць, які не злучилися весною. Спаровування може відбуватися як в норі, так і поза нею. У борсука тривалий термін вагітності (340-357 днів), що зумовлюється наявністю латентної стадії, під час якої відбувається затримка в

Таблиця 4

Порівняння видів кормів деяких представників сімейства Mustelidae - Куничих

на території Воронежської області

Види кормів

Борсук

Лісова куниця

Кам'яна куниця

Горностай

Ласка

Чорний тхір

Тваринні корми:

Мишоподібний гризуни

+

+

+

+

+

+

Землерийки

-

-

-

-

+

+

Інші ссавці

+

-

-

+

-

-

Птахи (птенци і яйця), в тому числі голуби

+

+

+

+

+

+

Домашній птах: - курка *

-

-

+

-

-

+

- качка *

-

-

+

-

-

+

- гусак *

-

-

+

-

-

-

Плазуни (ящірки)

+

-

-

+

-

+

Земноводні (жаби)

+

+

+

+

+

-

Риба

-

-

-

+

-

+

Комахи і їх личинки

+

+

+

+

-

+

Рослинні корми: (плоди і ягоди)

+

+

+

+

-

-

У з л про в н и е про б об з н а ч е н і я. * - за даними анкетування.

Таблиця 5

Деякі особливості розмноження куничих, що мешкають на території Воронежської області.

Назва вигляду

Терміни гону

або течки

Тривалість

вагітності

Терміни

народження детенишей

Число

молодих особнів

в помете

Тривалість

лактації

Час статевої зрілості

Борсук

березень-квітень

340-357 днів

квітень-травень

2-6

(про. 2-4)

2,5 місяці

самиці на другому році,

самці на третьому

році

Горностай

кінець літа

9-10 місяців

квітень-травень

4-13

(об.5-7)

1,5 - 2 місяці

самиці в кінці літа

самці в 9-12 місяців

Ласка

березень

5 тижнів

квітень-травень

3-8

(про. 5-7)

полмесяца

біля 3 місяців

Кам'яна куниця

липень

236-274 днів

квітень-травень

1-8

(об.3-4)

7-8 тижнів

на другому році

Лісова куниця

липень

230-270 днів

березень-травень

2-8

(про. 3-4)

8 місяців

на другому році

Чорний тхір

березень-квітень

42 дні

травень-червень

2-10

(об.4-6)

5-6 тижнів

на другому році

розвитку зародка. Детениши борсука з'являються вже в березні. Вони народяться сліпими і безпорадними. Кількість детенишей по наших спостереження коливається від 2 до 4. (табл. 5)

У борсука на відміну від інших представників куничих линька відбувається один раз в рік - влітку, це пов'язано з тим, що в зимовий період часу борсук проводить в сплячці. Хід линяння залежить від віку, підлоги і фізичного стану особня. Годовики линяють раніше, ніж дорослі особні. Останніми починають линяти лактирующие самиці. [50]

4.2.2. ЛІСОВА КУНИЦЯ.

Лісова куниця є типовим представником куничих на території Воронежської області (мал. 5). Вона мешкає в основному в лісах і рідко виходить на відкритий простір. Деякі дослідники відмічають наявність чинника, що обмежує освоєння лісової куниці сільських і приміських биотопов. Можливо, цим чинником є добова активність, оскільки лісова куниця в період вигодовування детенишей повинна бути активною ніччю і вдень. Внаслідок цього дослідниками висловлюється гіпотеза, що підвищена уразливість хижака при денному світлі обмежує можливості лісової куниці пристосуватися до мешкання в сільських і приміських умовах. [30]

Лісова куниця - звірятко з нічним і присмерковим типом добової активності. Вдень вона зустрічається тільки в літній і осінній час (мал. 6). Активність хижака багато в чому визначається наявністю корму і погодними умовами. Так, наприклад, температура повітря впливає на тривалість активності. Тривалість активності в доби зростає із збільшенням температури повітря, а тривалість періодів спокою зростає в холодний час року. [52]

Основними житлами є лісові масиви з великою кількістю дуплистих дерев, бурелому, рясних мишоподібний гризунами і іншими дрібними тваринами. Селиться в дуплах, іноді дуже

Рис. 5. Поширення і встречаемость лісової куниці

в Воронежської області

- рідко

- часто

високо над землею, в старих білячих гайнах, гніздах сорок і чорногузів, в природних притулках серед каменів і під корінням дерев. Користується постійним гніздом лише в період виведення, а в інший час року веде бродячий образ життя на своїй індивідуальній дільниці. Якщо житло людини знаходиться недалеко від лісових масивів, лісова куниця нерідко поселяється поруч з ним. Так нами було виявлене гніздо куниці, з виводком що знаходиться в дуплі дерева, розташованого в 509 квадраті Воронежського державного биосферного заповідника.

Харчується самої різноманітною їжею. Найбільш важливим кормовим об'єктом є гризуни. Поїдаються також землерийки, птахи (горобині), комах особливо любить вона ласувати личинками і стільники диких бджіл, плоди і ягоди (чорниця, вишня, сливи, груші), які поміщаються велику в живленні в літній період [36;46] (табл. 4). Середня довжина мисливського пошуку куниці в Воронежської області за результатами карток тропления становить 5,1 км. (табл. 6)

Таблиця 6

Зимова активність деяких куничих по матеріалах тропления

Назва вигляду

n

Довжина мисливського ходу, км

середня

min

max

Горностай

Ласка

Лісова куниця

Кам'яна куниця

Чорний тхір

20

5

31

4

12

2,2

0,6

5,1

1,8

3,9

0,8

0,5

1,1

0,1

0,2

3,9

1,2

15,0

3,8

7,5

Гін у лісових куниць відбувається в липні. Вагітність триває 230-270 днів, з яких період спокою займає більш 200 днів. Самиця приносить в березні - травні, рідше в липні в середньому 2-5 детенишей, іноді 7-8. Розвиваються детениши дуже швидко - до серпня виводок вже розбігається. (табл. 5)

Зміна волосся у лісової куниці відбувається два рази в році - навесні і восени. Весною вона починається в кінці березня і продовжується до червня. Осіннє линяння починається в останніх числах серпня і закінчується до листопада.

4.2.3. КАМ'ЯНА КУНИЦЯ.

У цей час кам'яна куниця досить широко розселилася по території області (мал. 7). Кам'яна куниця більш ніж лісова куниця тяжіє до антропогенному ландшафту, тим самим вона компенсує недостачу в природних умовах необхідного їй кількості притулків, використовуючи різного роду споруди людини [4]. Крім цього вона поселяється в дуплах, гніздах великих птахів, в норах кроликів і лисиць, закритих нішах і невеликих печерах і т. д. [2;43] Всі притулки, як і інших представників сімейства куничі можна розділити на дві групи: постійні і тимчасові. До першої групи відносяться виводковие гнізда, де відбувається поява потомства і подальше за ним його виховання. Кам'яна куниця в таких гніздах знаходяться значний по тривалості період. Тимчасові притулки звичайно зустрічаються круглий рік, і звірятко ними користується періодично по мірі потреби, порівняно недовго.

Отримані нами відомості підтверджують, що кам'яна куниця на відміну від лісової куниці, менше пов'язана з лісовими насадженнями і іноді зустрічається на узліссях старовозрастних лісів, в старому паренні, в балках і ярах. Але варто відмітити ще і те, що вона все ж вважає за краще заселяти переважно покинені старі споруди, такі, як

Рис. 7. Поширення і встречаемость кам'яної куниці

в Воронежської області

- рідко

- часто

горища житлових і господарських приміщень, різні склади, гаражі і дупла старих дерев.

Основу живлення кам'яної куниці протягом всього року з кормів тваринного походження складають мишоподібний гризуни. Крім них важливими кормами для кам'яної куниці є комахи і їжа рослинного походження, в основному це різні плоди і ягоди (шипшина, горобина, суниця, малина, горіхи) [20;41]. У всі сезони року, крім зими в кормовому раціоні присутні птахи (птенци і яйця), в тому числі (за нашими даними) вона вживає в їжу голубів і домашнього птаха (курка, качка, гусак), земноводних (жаб). (табл. 4)

Активність головним чином нічна, але в сезони з короткими ночами може полювати і вдень. (мал. 4,6.) При пошуку їжі проходить незначні відстані в середньому 1,8 км. (табл. 6) Довжина мисливського ходу залежить від великої кількості корму і умов його добування і знаходиться в зворотно пропорційній залежності від великої кількості і доступності корму.

Гін у кам'яної куниці проходить приблизно в липні. Вагітність продовжується в середньому 236 - 274 дні. У березня - початку травня самиця народжує від 1 до 8 детенишей (в середньому 3-4). Половозрелими стають на 2-й рік. Лактація продовжується 7-8 тижнів, на 21-й тижні детениши стають самостійними (табл. 5).

4.2.4. ГОРНОСТАЙ.

Зустрічається не тільки в лісових зонах, але і лесостепной, і рідше - в степовій, де його розподіл нерівномірно і носить локальний характер. Поширення по биотопам плямисте, віддає перевагу лісовим биотопи, але як повідомляють дослідники, горностай зустрічається в болотах, по поймам рік, навіть в горах до альпійських лугів [43]. Велика кількість головним чином мишоподібний гризунів в місцях, населених горностаєм, є одним з чинників що впливає на зміну його чисельності і розподіл. У роки їх великої кількості зустрічається у всіх угіддях, а в роки низької чисельності переважно в місцях з відносно високою густиною: сільськогосподарських угіддях, по узліссях лісу і вирубках, по берегах водоймищ, околицях населених пунктів.

У Воронежської області горностай поширений дуже широко (мал. 8) і до основних жител його можна віднести пойми рік, а також невеликі і великі лісові масиви. У зимовий час нерідко можна спостерігати значну концентрацію слідів горностая у скирт, залишених на зиму в полях, в населених пунктах переважно на струмах і у сенохранилищ. [21]

Аналіз анкетних даних за період 1999-2001 року показав, що в Воронежської області горностай селиться в ярах, по берегах водоймищ, заселяє лісосмуги і дрібні діброви, а також зустрічається в лісових масивах, але при цьому він рідко заходить в їх глибину. Нерідко поселяється поблизу житла людини (дачние дільниці і споруди). Варто відмітити те, що розподіл горностая по стациям протягом часу спостережень не змінювався. Можливо, це пов'язано з тим, що значних змін чисельності мишоподібний гризунів, які є основним кормовим об'єктом протягом цього періоду часу, не відмічалося.

Власних укриттів горностай не споруджує, іноді риє грунтові нори, але це звичайно спостерігається в тих місцях, де грунт сприяє норению [23]. За нашими даними як постійні притулки і виводкових жител горностай часто використовує благоустроенние нори своїх жертв - водяних щурів, ховрахів і інших гризунів. Нерідко вони поселяються в дуплах упалих дерев, в зруйнованих спорудах, в пустотах під корінням. Тимчасові притулки влаштовують в купах каменях, тріщинах скель, в купах хмизу і вітролому, в стогах сіна і соломи.

Добова діяльність горностая, як і більшості видів дрібних хижаків, визначається передусім, часом активності його жертви і погодними умовами. Оскільки основний раціон складають мишоподібний гризуни, які активні головним чином в ранкові і вечірні години,

Рис. 8. Поширення і встречаемость горностая

в Воронежської області

- рідко

- часто

те і активна діяльність горностая приурочена до цього часу. Тільки 20% активності горностая доводиться на день. Залежність активності горностая від погодних умов особливо виразно виявляється зимою. На території Воронежської області чіткої приуроченности горностая до певного часу діб не спостерігається. Він зустрічається як в темне, так і в світлий час діб. (мал. 4,6)

Основним кормом горностая є дрібні гризуни, а саме водяні полевки (на відміну від інших куничих). У роки їх великої кількості всі інші корми грають другорядну роль. Їх значення помітно зростає в періоди депресії чисельності мишоподібний гризунів. У таких випадках горностай частіше поїдає птахів, ящірок, жаб і риб. Важливе значення в період низької чисельності гризунів особливо в літньому і осінньому живленні придбавають ягоди і комах [14]. (табл. 4)

Забезпеченість кормом - чинник, що визначає не тільки розподіл вигляду по угіддях, але і довжину мисливського ходу: середня її величина по області становить 2,2 км. (табл. 6)

Гін у горностая дуже розтягнуть, і охоплює період з квітня по серпень. Особливістю розмноження є те, що дорослі самці можуть злучатися з самицями у віці декілька днів або тижнів зроду прямо у виводковом гнізді. Сперма зберігається в їх матці до періоду статевої зрілості, коли відбувається запліднення [23]. Спаровування половозрелих особнів відбувається в кінці літа; однак запліднені яйцеклетки залишаються в прихованому стані і формування зародка починається тільки в кінці зими. Це пояснюється наявністю у горностая латентного періоду, внаслідок чого вагітність продовжується 9-10 місяців. У деяких частинах ареалу, мабуть, буває два піки розмноження. Перший пік доводиться ранньою весною, в ньому беруть участь самиці, по яких те причинам що не розмножувалися в минулому році, потомство з'являється літом того ж року, отже, вагітність протікає без латентної стадії і не перевищує 40-42 дні. Другий пік - літом - сеголетки, що народилися весною і лета статевої зрілості, що досягли в середині. У них імплантація заплідненої яйцеклетки затримується до наступної весни. У квітні - травні з'являється від 4 до 13 (звичайне 5-7) детенишей. До кінця літа молоді самиці стають половозрелими, в той час як самці досягають статевої зрілості тільки в 9-12 місяців. (табл. 5)

Линяння два рази в році. Терміни і повнота линяння залежить від метеорологічних чинників. Весняне линяння відбувається в період з березня по травень, а осіння - з серпня по жовтень. Початок линяння визначається в основному температурним режимом повітря. Так терміни линяння горностая, що мешкає в Воронежської області, в середньому співпадають згодом встановлення і сходу сніжного покривала в Центральному Черноземье.

4.2.5. ЛАСКА.

Ласка зустрічається в одних і тих же місцях, що і горностай, але при цьому вона віддає перевагу більш сухим биотопи, як лісового, так і антропогенного походження. У Воронежської області зустрічається повсюдно і майже скрізь звичайна. (мал. 9)

Зустрічається по узліссях, на заростаючих вирубках, полях, в лісах, в гористих і низовинних місцевостях, не уникаючи населених місць, але лише у разі відсутності свого конкурента - горностая.

Основними житлами ласки на досліджуваній території є пойми рік, заболочені дільниці озер і стариц, окультурені ландшафт: поля, городи і сади. Ласка добре пристосувалася до умов, змінених під впливом антропогенного чинника.[18] Нами вона відмічалася в лісових масивах, в лісосмугах і дрібні діброви, поселяється на дачних дільницях і спорудах, покинених фермах.

Постійних нір і притулків у ласки немає. На дільницях мешкання вона регулярно відвідує укриття, які можуть бути в норах різних мишоподібний гризунів, купах хмизу і вітролому, скиртах, стогах сіна. Ласки часто поселяються в завалах каменів, в дуплах, в розвалині, в норах,

Рис. 9. Поширення і встречаемость ласки

в Воронежської області

- рідко

- часто

коморах і т. д. Гніздо вистилають сухою травою, мохом і листям. За у нас даними ласка поселяться в норах слепишей.

Ласка - узкоспециализированний хижак: харчується в основному одними мишоподібний гризунами (лісова, польова і будинкова миша, звичайна полевка). Тому ласка може служити індикатором великої кількості гризунів. Зрідка вона поїдає жаб, землерийок, дрібних птахів і їх яйця. (табл. 4) Полюванню на гризунів допомагають дрібні розміри і здатність ласки проникати в нори і подснежние ходи. З'ївши жертву, вона нерідко захоплює і її притулок. [13;35]

Ласка активна переважно в присмерковий і передсвітанковий час. (мал. 4,6) У пошуках їжі вона ретельно обстежує всі укриття мишоподібний гризунів, що зустрічаються на її шляху. Полюючи вона проходить незначні відстані. За нашими даними в Воронежської області середня протяжність її наброда становить всього 600 м, найбільша - 1200 м. (табл. 6)

У березні у звірятко починається період гону, який може продовжуватися до кінця літа. Після пятинедельной вагітності самиця народжує від 5 до 7, рідше за 3 і 8 детенишей, яких дбайливо охороняє і захищає, переносячи, у разі небезпеки, в зубах в інше місце. (табл. 5)

Весняне линяння звичайно в квітні. Спочатку у неї літнє волосяной покривало з'являється на вухах і під очима, потім на крестце, голові і спині. До кінця линяння темніють боки, лапи і хвіст і звірятко придбавають характерне забарвлення. Осіннє линяння в листопаді. Вона протікає в зворотному порядку в порівнянні з весняною зміною волосся. [7]

4.2.6. ЧОРНИЙ ТХІР.

Чорний тхір є досить широко поширеним виглядом на території Воронежської області. (мал. 10) Зустріти його можна в різних місцях. Населяє байрачние лісу, заплавні дільниці рік і озер, лісові смуги і населені пункти.

Рис. 10. Поширення і встречаемость чорного тхора

в Воронежської області

- рідко

- часто

До основних жител відносяться грузькі ольшаники, чагарники берегів рік і озер, заболочені дільниці лісу, старі сади. Чорний тхір добре пристосувався до умов зміненою людиною, знаходячи тут надійні укриття для створення притулків, а також досить хороші кормові умови. Аналіз анкетних даних показав, що чорний тхір переважно займає ті стації, які так або інакше пов'язані з житлом людини (сад, населений пункт, покинені ферми). Нами відмічалися випадки виявлення тимчасових і постійних притулків тхора в різних місцях: в купах обрізаних гілок, в чагарниках комишів, в господарських приміщеннях.

Основу кормового раціону чорного тхора всюди, де він зустрічається, складають мишоподібний гризунів, в основному поїдає звичайних полевок, лісових і польових мишей, оскільки саме ці види переважають в порівняно відкритих биотопах, що віддаються перевагу тхором. [15]

Сезонні відмінності в живленні досить помітні, що пов'язано з неоднаковою чисельністю кормових об'єктів, так і з різною їх доступністю. Навесні і восени найбільш важливим харчовим об'єктом є жаби, взимку в основному гризуни, а літом до них додаються птахи, їх яйця, плоди і ягоди і інше.[44] Проаналізувавши анкетні дані було встановлено, що чорний тхір як і кам'яна куниця наподдает на домашнього птаха (качка і курка). (табл. 4)

У різні по кормности роки довжина мисливського ходу різна. Після обробки результатів було виявлено, що середня довжина дорівнює 3,9 км. (табл. 6) Поселяючись в спорудах людини, де мешкають синантропние види гризунів дозволяє йому добувати їжу не йдучи далеко від гнізда. У пошуках їжі чорний тхір в Воронежської області активний протягом всієї доби. (мал. 4,6)

Гін у лісового тхора відбувається в кінці лютого. Вагітність у самиць триває 42 дні. У травні-червні народжуються 4-8 (іноді до 19) детенишей, яких самиця годує молоком протягом 5-6 тижнів, але з 20 днів вона їх підгодовує і іншою їжею. Сім'ї тхорів зберігаються до кінця зими, коли молоді звірятко досягають статевої зрілості. (табл. 5)

Весняне линяння починається в кінці березня - квітні і закінчується в травні - червні. Осяваючи линька доводиться на вересень - листопад. Вона протікає дуже інтенсивно.

Отже, дані, що приводяться нами дозволяють встановити особливості екології деяких видів куничих, що визначається наступним.

1. Незважаючи на достатню схожість кормових спектрів (особливо близьким між собою видам) вдається уникнути конкуренції шляхом роз'єднанням добової активності.

2. Биотопическое розміщення не викликає гострій конкуренції в зв'язку з різноманіттям умов для їх мешкання, а також з адаптацією деяких видів куничих до поселення людини (околиці селищ, дачние споруди: ласка, горностай, чорний тхір, кам'яна куниця).

3. Безконтрольний отлов хутрових видів куничих, а також борсука викликає тенденцію до зниження чисельності.

Висновки.

1. Воронежская область завдяки різноманітності елементів рельєфу, рослинності є сприятливим місцем для мешкання горностая, ласки, лісової і кам'яної куниці, чорного тхора, а також борсука. Відносна чисельність схильна до коливань. Причинами можуть служити недостатність кормових об'єктів, у разі борсука низька чисельність зумовлена розоренням нір неусвідомленою частиною населення.

2. Всі представлені види живуть в норах. Борсук, як єдиний представник на території Воронежської області будує самостійно нори, які бувають в залежності від кількості отнорков прості і складні. Всі інші представники вважають за краще займати нори своїх жертв. Нерідко ті види, які поселяються поблизу людини, займають покинені ним споруди (чорний тхір, кам'яна куниця, ласка, горностай).

3. Биотопическое і стациальное розміщення показало, що всі зареєстровані нами види зустрічаються в лісових масивах, але при цьому одні мешкають безпосередньо в їх глибині (лісова куниця, борсук), інші віддають перевагу узліссям лісу і лісосмуги (чорний тхір, кам'яна куниця, горностай, ласка). Чорний тхір більше за інші види куничі (кам'яна куниця, ласка, горностай) пристосувався селитися в місцях сильно змінений під впливом антропогенного чинника.

4. У всіх представників сімейства куничих гін сильно розтягнуть за часом і відбувається у борсука, ласки і чорного тхора з березня по квітень; у горностая, лісової і кам'яної куниці влітку. Термін вагітності у більшості біля року, тільки у чорного тхора і ласки він знижується до півтори місяців. Народження детенишей відбувається з квітня по травень і коливається в середньому від 3 до 7. Линяння відбувається два рази в році: весняна і зимова. Виключенням представляє борсук, у якого линька один раз в рік, зумовлена зимовому сном.

Список літератури.

1. Барабаш-Никифоров И. И. Звері південно-східної частини чорноземного центра. - Воронеж; Воронеж. Кн. Изд-у, 1957. - 367с.

2. Беляченко А. В., Подольський А. Л., Пискунів В. В. Позвоночние тварини крейдяних обривів р. Волги і схилів приволжских вінців на півдні Саратовської області. // Пробл. изуч. біосфера, 1996, стор. 52-53

3. Бобринский Н. А., Ковалів Б. А., Кузякин А. П. Определітель ссавців СРСР. М.: Освіта, 1965. 340 з.

4. Будаев В. Н., Простаків Н. І. Комарова Н. Н. Убежіща лісової і кам'яної куниці в південно-західній частині Усманського бора. // Тр. биол. учеб. бази Воронеж. гос. ун-та. «Веревитиново» - 1994. № 4 - з. 58-61.

5. Географія Воронежської області: Учбова допомога/ Ю. А. Нестеров, В. В. Подколзін, З. В. Пономарева, В. Н. Сушков.- Воронеж, 1998. - 160 з.

6. Громів І. М., Гуреєв А. А., Новіков А. Г. і інш. Ссавці фауни СРСР. : Видавництво академії наук СРСР, 1963. з. 789-850 (Ссавці фауни СРСР: У 2 частинах; Частина 2).

7. Данилов П. И., Туманів І. Л. Куньі північного заходу СРСР. Л.: Наука, 1976. - 256 з.

8. Допельмаир Г. Г., Мальчевський А. С., Новіков Г. А., Фалькенштейн Б. Ю. Біология лісових звірів і птахів. - М., 1951. - 363 з.

9. Зименко Н. П., Шевченко І. Н., Санамян Н. П., Іванюшина Е. А., Ржавський А. В. Кормодобивающая діяльність калана на обмежених акваторій (бухта Глінка, острів Мідний, Командорськиє острови): Візуальні спостереження і копрологический аналіз. // Зоол. же. N 9, 1998, т.77, стор. 1041-1050

10. Камишев Н. С. Флора Центрального Черноземья і її аналіз. - Воронеж: Изд-у Воронежського ун-та, 1978. - 116 з.

11. Контримавичус В. Л. Гельмінтофауна куничих і шляхи її формування. - М., 1969. - 432 з

12. Курдів А. Г. Водние ресурси Воронежської області: формування, антропогенное вплив, охорона і розрахунки. - Воронеж: Изд-у ВГУ, 1997. - 207 з.

13. Ссавці Радянського Союзу. Т.2, ч. 1. Морські корови і хижі. Під ред. В. Г. Гептнера і Н. П. Наумова. - М.: Вища школа, 1972. - 1004 з.

14. Насимович А. А. Колонок, горностай, видра. - М., 1977. - 216 з.

15. Огнев С. И., Звіри СРСР і прилежащих країн. (Звіри Східної Європи і Північної Азії), т. 2,

16. Ошевнева Е. П. Екология лесици і борсука в Усманськом лісі. Дипломна робота. ВГУ. - 1959

17. Природні ресурси Воронежської області. Хребетні. Кадастр. - Воронеж: Біонік, 1996. - 225 з.

18. Простаків Н. І. Ласька (Mustela hivalis L.) в умовах Воронежської області // Іхтіологичеськиє і рибохозяйственние дослідження на ріках і водосховищах. - Воронеж, 2001. - з. 127-129.

19. Простаків Н. І. Лесной або чорний тхір (Mustela putorius L.) в Воронежської області // Стан і проблеми екосистем Среднерусської лісостепу. - Воронеж, 2001 - з. 45-48. - (Тр. биол. учеб. центра ВГУ; Вип XV).

20. Простаків Н. І. Новие дані по поширенню і живленню кам'яної куниці (Martes foina Erst) в умовах Воронежської області // Стан і проблеми екосистем Среднерусської лісостепу. - Воронеж, 2001 - з. 38-41. - (Тр. биол. учеб. центра ВГУ; Вип XV).

21. Простаків Н. І., Соколів А. Ю., Будаєв В. Н. До біології горностая в умовах Среднерусської лісостепу // Стан і проблеми екосистем Среднерусської лісостепу. - Воронеж, 2000. - з. 38-42. - (Тр. биол. учеб. центра ВГУ; Вип XVI).

22. Сидоров Г. Н., Ботвінкин А. Д., Кузьмін И. В. Особенності поведінки диких ссавців, інфікованих вірусом сказу. // Зоол. же. N 11, 1998, т.77, стор. 1310-1316

23. Сидорович В. Е. Норки, видра, ласка і інші куничі. - Мінськ: Ураджай, 1995. - 191 з.

24. Соколів В. Е. Фауна світу. Ссавці. Довідник. М.: Агропромиздат, 1990. - 253 з.

25. Соколів В. Е. Систематіка ссавців (китообразние, хижі, ластоногі, трубкозубие, хоботние, дамани, сирени, парнокопитние, мозоленогие, непарнокопитние): Навчань. допомога. - М.: Висш. школа, 1979. - з. 136-187

26. Терновский Д. В. Біология куницеобразних (Mustelidae) / Новосибірськ: «Наука», 1977 280с.

27. Терновский Д. В., Терновська Ю. Г. Екология куницеобразних. - Новосибірськ: 1994. - 223 з.

28. Хмелівши К. Ф. Растітельний покривало Центрального Черноземья і його охорона: міжвуз. сб. науч. тр. - Воронеж, 1987Abramov A.V.,

29. Baryshnikov G.F. Geographic variation and intraspecific taxonomy of weasel Mustela nivalis (Carnivora, Mustelidae). // Zoosyst. ross. N 2, 1999, т.8, стор. 365-402

30. Broekhuizen Sim. Utilization of rural and suburban habitat by stone and pine marten: Species related possibilities and restrictions for adaptation. // Adv. Ethol. N 33, 1998, стор. 118

31. Buesching Christiana, Macdonald David. Implication of inter-specific food-competition between two sympatric carnivore species, the European badger (Meles meles) and the red fox (Vulpes vulpes), on population management. // Euro-Amer. Mammal Congr., Santiago de Compostela, 19-24 July, 1998, стор. 325

32. De Marinis Anna, Asprea Alessandro. Preliminary results on the summer diet of badger (Meles meles) in Abruzzo national Park, Italy. // Abstr. Euro-Amer. Mammal Congr., Santiago de Compostela, 19-24 July, 1998, 1998, стор. 109

33. Fedriani J.M., Ferreras Р., Delibes M. Dietary response of the Eurasian badger (Meles meles) to а declne of its main prey in the Donana National Park. // J. Zool. N 2, 1998, т.245, стор. 214-218

34. Genov Peter, De Marinis Anna. Martens as seed dispersers in а Mediterranean habitat. // Abstr. Euro-Amer. Mammal Congr., Santiago de Compostela, 19-24 July, 1998, 1998, стор. 111

35. Goszczynski J. Food composition of weasels (Mustela nivalis) in Poland. // Mammalia N 4, 1999, т.63, стор. 431-436

36. Helldin Jan Olof. Seasonal diet of pine marten Martes martes in southern boreal Sweden. // Acta theriol. N 3, 2000, т.45, стор. 409-420

37. Henry Claude. Les mustelides. Le blaireau eurasien et les autres blaireaux. // Courr. Nature № 184, 2000, стор. 19-23

38. Jenkinson S., Wheater C.P. The influence of public access and sett visibility on badger (Meles meles) sett disturbance and persistence. // J. Zool. N 4, 1998, т.246, стор. 478-482

39. Klemola Tero, Korpimaki Erkki, Norrdahl Kai, Tanhuanpaa Miia, Koivula Minna. Mobility and habitat utilization of small mustelids in relation to cyclically fluctuating prey abundances. //

Ann. zool. fenn. N 2, 1999, т.36, стор. 75-82

40. Kowalczyk Rafal, Zalewski Andrzej, Jedrzejewska Bogumila, Jedrzejewski Wlodzimierz. Badgers, red foxes, and raccoon dogs in bialowieza forest (Poland) - home ranges, activity, and sett utilization. // Abstr. Euro-Amer. Mammal Congr., Santiago de Compostela, 19-24 July, 1998, 1998, стор. 331

41. Lanszki Jozsef, Kormendi Sandor, Hancz Csaba, Zalewski Andrzej. Effect of habitat chages on the feeding habits and trophic niche overlap of а carnivore community in Hungary. // Abstr. Euro-Amer. Mammal Congr., Santiago de Compostela, 19-24 July, 1998, 1998, стор. 331-332

42. Leger Francois, Steimer Francois. La fouine. // Courr. nature N 185, 2000, стор. 20-26

43. Lode Thierry. L'hermine. // Courr. Nature № 186, 2000, стор. 19-23

44. Lode Thierry. Le putois d'Europe. // Courr. Nature № 187, 2000, стор. 34-39

45. Maizeret Christian, Fournier Pascal. Les mustelides le vison d'Europe. // Courr. nature N 190, 2001, стор. 34-39

46. Noblet Jean-Francoise. La martr. // Courr. nature N 192, 2001, стор. 34-39

47. Rodriguez Alejandro, Martin Rosalia, Delibes Miguel. Space use and activity in а Mediterranean population of badger (Meles meles). // Acta theriol. - 1996. - 41, № 1. - з. 59-72.

48. Sidorovich Vadim E. Seasonal variation in the feeding habits of riparian mustelids in river valleys of NE Belarus. // Acta theriol. N 2, 2000, т.45, стор. 233-242

49. Sidorovich Vadim Е., Pikulik Mikhail M. Toads Bufo sp. in the diets of mustelid predators in Belarus. // Acta theriol. N 1, 1997, т.42, стор. 105-108

50. Stewart P.D., Macdonald D.W. Age, sex, and condition as predictors of moult and the efficacy of а novel fur-clip technique for individual marking of the European badger (Meles meles). // J. Zool. N 3, 1997, т.241, стор. 543-550

51. Stone Karen, Cook Joseph. Molecular evolution and colonization history of the holarctic genus Martes. // Abstr. Euro-Amer. Mammal Congr., Santiago de Compostela, 19-24 July, 1998, 1998, стор. 136

52. Zalewski Andrzej Factors affecting the duration of activity by pine martens (Martes martes) in the Bialowieza National Park, Poland J. Zool. N 4, 2000, т.251, стор. 439-447

ДОДАТОК

АНКЕТА

Просимо Вас повідомити про випадки зустрічі на Вашій території кам'яної куниці, лісової куниці, чорного тхора або інших (якщо зустрічалися) представників сімейства Куничі за період з 1999 р. по 2001 р. Зазделегідь дякується Вас за відповіді на питання анкети.

Просимо відповісти (у разі підтвердження зустрічей) на наступні питання.

1. Чи Реєструвалися випадки нападу якого-небудь з вище названих представників на домашніх тваринах?

з так з немає

а) якщо відомо, то хто з представників здійснював напади і на які види домашніх тварин _

б) скільки всього зареєстровано нападів _

2. Чи Реєструвалися випадки поселення представників сімейства Куничі біля житла людини?

з так з немає

а) якщо відомо, то які представники _

б) скільки всього зареєстровано поселень _

Зведення на питання № 3 - № 5 просимо Вас занести в таблиці (див. нижче)

3. Загальна кількість зустрічей в кожному році одного з представників сімейства куничі?

Вигляд тваринного

1999 р.

2000 р.

2001 р.

1. кам'яна куниця

2. лісова куниця

3. чорний тхір

Інші (якщо зустрічалися)

4.

5.

6.

4. Місце виявлення тваринного?

Вигляд тваринного

1999 р.

2000 р.

2001 р.

1. кам'яна куниця

2. лісова куниця

3. чорний тхір

Інші (якщо зустрічалися)

4.

5.

6.

5. Декада місяця і час діб в момент виявлення тваринного?

Вигляд тварини

Декади місяця

Час діб

1999 р.

2000 р.

2001 р.

1999 р.

2000 р.

2001 р.

1. кам'яна куниця

2. лісова куниця

3. чорний тхір

Інші (якщо зустрічалися)

4.

5.

6.