Реферати

Доповідь: Апостол Тіт

Пенсійний фонд Російської Федерації. Історія становлення і розвитку пенсійного забезпечення в Росії. Організаційно-правові основи діяльності, мети і задачі Пенсійного фонду РФ на сучасному етапі; принципи формування і напрямки і порядок використання його бюджетних засобів.

Лицарство в епоху середньовіччя. Сутність і зміст феномена лицарства як одного із самих чудових явищ середньовіччя, його місце в історії, характерні ознаки і відмінні риси. Дослідження лицарського світогляду і світосприймання, його традиції і побуту.

Ландшафтна диференціація в розподілі сніжного покриву в горах субарктики (хибинские гори). Сніжний покрив хібін формується в умовах різкої розчленованості рельєфу під впливом інтенсивного метелевого переносу і відрізняється неоднорідністю і мінливістю.

Система керування кадрами в соціальній роботі. Зміст Уведення 3 Глава I. Система керування кадрами в соціальній роботі 6 1.1. Сутність і зміст кадрової політики організації 6 1.2. Кадрове планування, підбор і адаптація персоналу 11

Портретна характеристика в романі Л. Н. Толстого Війна і світ. Портретна характеристика в романі Л. Н. Толстого "Війна і світ" Автор: Толстой Л. Н. Жанр роману Л. Н. Толстого "Війна і світ" визначається як роман-епопея. Дійсно, даному добутку присущи особливості такого жанру: великий обсяг, довжина в часі описуваних подій, безліч сюжетних ліній і, звичайно, велика кількість персонажів, зображення важливих для країни історичних подій.

Святітель Дмитро Ростовський

Святий Апостол Тіт був родом з Кріта і відбувався від батьків, хоч і благородних (бо вони вели свою спорідненість від Міроя, царя критского), але не правовірних - язичників, що дотримувалися ідолопоклонницького нечестия. Тит і сам спочатку служив тому ж нечестию і виявив в юних роках великі ревнощі у вивченні наук еллинских: він з старанністю вивчав твори древніх філософів і поетів, як наприклад Гомера і інших. Незважаючи на це Тіт проводив життя незлобиве і цнотливе; хоч він і не знав Бога істинного, однак дотримував в непорочності девственную чистоту тіла свого, як згодом свідчив про нього святий Ігнатій Богоносец (1) в своєму посланні до филадельфийцам, називаючи Тіта девственником; Того Самого Бога, Якого Тіт не знав вірою, він шанував добрими справами своїми, і був Йому бажаний.

Коли Тіту виконалося двадцять років від народження, він почув голос, що сходив до нього з неба і що говорив:

- Тіт! Тобі потрібно піти звідси і врятувати твою душу, бо вчення еллинское не веде до порятунку.

Після того, як Тіт почув цей голос, він восхотел чути його і у другий раз; бо він знав, що іноді бувають голоси і навіювання від ідолів. Тепер Тіт вже не хотів вірувати в ідоли, оскільки почав пізнавати зваблювання бісяче (якому піддаються всі, що поклоняються ідолам); і прожив там ще один рік.

Потім було йому у сні веління від Бога - прочитати єврейські книги; і після того сонного бачення Тіт почав шукати книги єврейські. Знайшовши книгу святого пророка Ісаїї (2), Тіт розкрив її і зупинився на розділі сорок першої, яка починається так: "Замовкніть предо Мною, острови, і народи так оновлять свої сили" (Іс.41:1). Читаючи розділ цей, Тіт зустрів в ній деякі слова, які, як йому здавалося, Сам Бог прорікав серцю його, саме: "ти Мій раб, Я обрав тебе і не відкину тебе: не бійся, бо Я з тобою"; не спокушайся, "бо Я Бог твій" (41:9-10). І ще: "Я Господь, Бог твій; тримаю тебе за праву руку твою" (41:13). У кінці ж розділу прочитав про идольском зваблювання, - саме: "не було нікого, і між ними не знайшлося радника, щоб Я міг спитати їх, і вони дали відповідь. Ось, всі вони ніщо, нікчемні і справи їх; вітер і пустота болван їх" (Іс.41:28-29).

Ці і інші слова книги пророчої були для Тіта як би ключем, що відкрив двері розуму його до пізнання єдиного істинного Бога і разом з тим до уразумению идольского зваблювання і помилки язичницької; і того часу Тіт запалав серцем до Бога, Якого шанували євреї.

У цей час на острові Кріте (де проживав Тіт) розповсюдився слух про Христа, - Богові, що явився у плоті, що проживав серед людей в Ієрусаліме і що здійснював чудові і невимовні чудеса; бо слава про Нього проходила по всіх кінцях землі. Анфипат (3) Кріта, що доводився Тіту дядьків по матері, порадившись з іменитими мужами, послав в Ієрусалім свого племінника, цього розсудливого і допитливого Тіта з тим, щоб він гарненько вислухав і уразумел те, що говорилося з вуст Хрістових, і поговорив з Ним; таким чином, Тіт міг сповістити самим докладним образом своїм співвітчизникам все те, що сам дізнався б про Христа.

Тит відправився в Ієрусалім; побачивши Владику Христа, він поклонився Йому і слідував за Ним і учнями Його, змішуючись з народом, у безлічі що ходила за Господом; таким чином Тіт був самовидцем багатьох чудес, довершених Христом, і бачив рятівне страждання Добродії, запевнився також і у воскресінні Його. Після ж піднесення Господня, коли Дух Святий зійшов на Апостолів у вигляді мов вогненних, так що Апостоли почали говорити на різних мовах, Тіт чув бесіду Апостолів, що говорили і по-критски, і вельми вражався, як про це написано і в книзі Діянь Апостольських: "пришельці критяне (серед них був і Тіт) і аравитяне", дивуючись, один одному говорили: "чуємо їх нашими мовами говорячих про великі справи Божіїх" (Деян.2:10-11). Згодом Тіт переказав про все це у вітчизні своєму Кріте.

Блаженний Тіт взяв участь і в служінні апостольському; коли двері віри були відкриті і для язичників (Деян.14:27) і були хрещені сотник Корнілій, а потім і інші еллини, тоді і Тіт, відбуваючись від язичників необрізаних, прийняв хрещення від святого Апостола Павле, що раніше називався Савлом. Хоч Тіт і уверовал у Христа, але, поки не хрестився, Апостоли не приймали його в першенствуючу церкву, оскільки взагалі не приймали необрізаних; Тит же не хотів виконувати старозавітного обряду обрізання; однак іудеї, що повірили у Христа, вимагали спочатку від всіх язичників виконання цього обряду, говорячи, що без обрізання ніхто не може отримати порятунку, як про це написано і в книзі Діянь апостольських: Деякі, що прийшли з Іудеї, вчили братів: "якщо не обріжетеся по обряду Моїсеєву, не можете врятуватися" (Деян.15:1). Такі ремствували і на святого первоверховного Апостола Петра за хрещення сотника Корнілія і вступили в суперечку з ним (Апостолом Петром), говорячи йому, що він пішов в будинок мужей необрізаних і їв з ними. Коли ж святі Апостоли на соборі розглянули це питання, то постановили не примушувати язичників обрізатися; тоді і Тіт блаженний прийшов до хрещення, оскільки ніхто не примушував його до обрізання, про що згадує і Апостол Павло в посланні до Галатам, говорячи: "але вони і Тіта, бувший зі мною, хоч і Елліна, не примушували обрізатися" (Гал.2:3).

Після хрещення Тіт був уповноважений іншими головними Апостолами до служіння апостольського і сопричтен до числа сімдесяти менших Апостолів; Тит посланий був разом з Апостолом Павлом, на проповідь Слова Божія, до язичників; і Тіт постійно слідував за Павлом святим і не тільки як учень за вчителем, але і як син, наступний за коханим батьком. Бо Павло називає його своїм сином, як це можна бачити з послання його до Тіту: "Титу, істинному сину по загальній вірі: благодать, милість" (Тіт.1:4). Ходив же святий Тіт іноді разом з Апостолом Павлом, іноді ж був посилається ним проповідувати самостійно; так, наприклад, він був посланий Павлом в Далмацию, про що згадує Павло в посланні до Тімофею, говорячи: "Тит в Далматію" (2Тим.4:10), т. е. був посланий мною на проповідь Євангеліє в міста далматские. Іноді святий Апостол Павло посилав Тіта зі своїми апостольськими посланнями, як наприклад до Корінфянам, яким він говорить: "я впрохав Тіта і послав з ним одного з братів" (2Кор.12:18). Говорить ще: "ми просили Тіта, щоб він, як почав, так і закінчив" (2Кор.8:8). І ще: "дяка Богу, що вклав в серці Тітово таку старанність до вас" (2Кор.8:16). Безсумнівно, Павло живив до Тіту велику любов духовну про Христа, оскільки він називає його те сином, то братом своїм, а коли він вповільнив, пішовши від Павле, то цей останній тужив про нього, говорячи про себе: "прийшовши в Троаду для благовествования про Христа, хоч мені і отверста були двері Господом, я не мав спокою духу моєму, тому що не знайшов там брата мого Тіта" (2Кор.2:12-13). І наскільки великий Апостол тужив без Тіта, настільки тішився його присутністю, бо говорить: "Бог, що утішає смиренних, утішив нас прибуттям Тіта" (2Кор.7:6). І ще говорить: "обрадувані ми радістю Тіта" (2Кор.7:13).

Проходячи по багатьох країнах з благовестием імені Хрістова святі Апостоли прийшли в Кріт, вітчизна Тіта. Анфипатом же тоді в Кріте був Рустіл, чоловік сестри Тіта; услихав проповідь апостольську про Христа Богові, він спочатку посміявся їй; але коли вмерлий його син, воскресився був Апостолом Павлом, то Рустіл уверовал у Христа і прийняв святе хрещення з всім будинком своїм; разом з тим прийняли святу віру і хрещення і багато які з числа інших невірних, що мешкали на острові тому. Святий же Павло поставив блаженного Тіта єпископам острова Кріта і інших сусідніх островів і, доручивши йому новопросвещенних християн, залишив його там; сам же отруївся в інші країни проповідувати ім'я Хрістово язичникам. Прийшовши в Нікополь, святий Павло написав послання Тіту, в якому повчав його благому управлінню (паствою): "для того я залишив тебе в Кріте, щоб ти довершив недокінчене і поставив по всіх містах пресвітерів, як я тобі наказував" (Тіт.1:5). Пояснюючи ці слова апостольські, святий Златоуст говорить: "Тит був більш майстерним з числа всіх, бувших з Павлом; бо, якби він не був майстерним, Павло не доручив би йому всього острова, не наказав би закінчить недокінчене, не підпорядкував би суду його єпископів, якби не сподівався на цього чоловіка (Тіта)".

Коли Павло затримався в Нікополе, то знов закликав до себе Тіта, говорячи в своєму посланні до нього: "коли пришлю до тебе Артему або Тіхика, поспіши придти до мене в Нікополь, бо я поклав там провести зиму" (Тіт.3:12). І прийшов до нього святий Тіт в Нікополь; побувши разом з ним нетривалий час, Тіт знов був посланий ним в Кріт.

Після цього святий Павло був взятий в Ієрусаліме, взятий в окови і посланий в Рим. Тит, услихав про все це, пройшов в Рим, щоб бачити страждальний подвиг свого вчителя. Тит пробув в Римі до кончини святого Апостола Павле; по усіканні чесного розділу Апостола (що було зроблено по наказу Нерона (4)), Тіт зрадив похованню чесне тіло Апостола і знов повернувся до своєї пастви, в Кріт; престол святительства свого Тіт мав в одному з кращих критских міст, що називалося Гортіной; Тит трудився невпинно, обертаючи до Христа еллинов від помилки їх, повчаючи їх і затверджуючи віру їх чудесами.

Потрібно помітити, що на острові тому був ідол шановної язичниками богині Діани (5); на поклоніння цьому ідолу приходило багато еллинов, які приносили також і жертви. Одного разу святий Тіт прийшов на те місце зборів нечестивих і почав говорити їм слово Божіє, перестерігаючи їх звернутися до істинного Бога, пізнавши зваблювання идольское. Але оскільки народ не слухав слів його, то святий Тіт помолився Богу, і негайно ідол той впав і розсипався в прах. Тоді всі, бувші там, прийшли в жах, і уверовало у Христа в день той п'ятсот чоловік. Точно також, коли, по наказу імператора римського, на острові Кріте будувався великий храм идольский в честь мерзенного бога Зевса (6), - і вже закінчувався спорудою, - Апостол Хрістов Тіт, проходячи мимо того місця, помолився Богу істинному, і раптово храм той впав і руйнувався до основи. Бачачи таке чудо, багато які еллини звернулися до Христа і побудували прекрасну церкву в ім'я господа Іїсуса Христа, Бога істинного.

Просвітивши острів Кріт і навколишні країни світлом віри святої, Апостол Тіт досяг глибокої старості; він преставился до Господа, маючи від роду дев'яносто чотири роки. При кончині його прийшли з неба ангели, щоб взяти душу його; і просвітилося обличчя його, як сонце. Бо чиє життя було світлом миру, того і смерть була поважна осиянием світла від господа нашого Іїсуса Христа (7).

Кондак, голос 2:

Павле явився співрозмовник, Апостолові, з цим нам слово провістив еси божественния благодаті, тайноглагольниче Тіте приснопамятне. Цього ради вопием ти: не престай моляся про всіх нас.

Виноски:

1 Пам'ять його 29 січня і 20 грудня.

2 Ісаїя - найбільший з старозавітних пророків; відбувався з царського роду, жил і пророкував в Ієрусаліме, у часи царів іудейських: Озії, Іоафама, Ахаза і Езекиї. Пророцтва Ісаїї, що відносяться до Іїсусу Христу, настільки ясні і определенни, що пророка Ісаїю називають "старозавітним євангелістом". - Пам'ять його 9 травня.

3 Т. е. правитель.

4 Імператор Нерон царював з 54 р. по 68 р.

5Диана вважалася у древніх греків богинею полювання і взагалі покровителькою природи.

6 Зевс вважався у греків головним божеством, - родоначальником всіх інших людей і богів.

7 Чесні потужності святого Апостола Тіта почивати в кафедральній церкві в Гортіне. Після спустошення острова сарацинами в 823 році від мощей його залишилася тут один розділ, який і була принесена в Венецию в храм св. Марка. Але, по інших вістях, розділ Апостола зберігається в самому острові Кріте, в храмі його імені.