Реферати

Реферат: Житіє святого апостола Фаддея

Прибутковий податок. Прибутковий податок як загальнодержавний податок, що сплачується фізичними особами, порядок його визначення і головні способи стягування. Удосконалювання прибуткового податку в сучасних умовах, напрямки і перспективи його реформування в майбутньому.

Карамзін Н. М. Первий російський історик. Перші вісім томів "Исторії Держави Российского" вийшли всі разом в 1818 році. Розповідають, що, закривши восьмий, останній том, Федір Толстой по прозванню Американець вигукнув: "Оказивается, у мене є Вітчизна!"

Різні підходи до складання бухгалтерської управлінської звітності по сегментах. Російська і міжнародна практика. Порядок формування сегментної бухгалтерської управлінської звітності.

Курс лекцій Організації харчування в курортних готельних комплексах. Федеральне агентство по утворенню Державна освітня установа вищого професійного утворення Південно-Російський державний університет економіки і сервісу

Становлення рибальства в Росії. Історія морського рибальства в Росії. Експедиції Данилевського. Н. М. Книпович, зоолог і моревод, видний дослідник на Білому і Баренцевом морях.

Святітель Дмитро Ростовський

Святий Апостол Фаддей відбувався з міста Едесса (1); родом він був єврей і досконало знав Священне Писання Ветхого Заповіту. У дні святого Іоанна Крестітеля святий Фаддей прийшов в Ієрусалім; почувши тут проповідь Передвісники Господня і побачивши агельський життя його, Фаддей вельми вразився і прийняв хрещення від Іоанна Передвісника. Невдовзі після того святий Фаддей побачив Господа нашого Іїсуса Христа, що перебував у плоті і що мешкав серед людей, почув також вчення Його і побачив чудові чудеса, довершені Господом нашим Іїсусом Христом, і пішов за Ним. Святий Фаддей був прийнятий Господом і причтен до сонму сімдесяти Апостолів (менших), про яких сказано в Євангеліє: "обрав Господь і інших сімдесят учнів, і послав їх по два перед лицем Своїм у всяке місто і місце, куди Саме хотів йти" (Лк.10:1).

У числі цих-то сімдесяти Апостолів був воспоминаемий нині святий Апостол Фаддей. Відправляючи цих Апостолів на проповідь Євангеліє, Господь сказав їм:

- Жнива багато, а делателей мале; отже благайте Пана жнив, щоб вислав делателей на жнива Свої. Йдіть; Я посилаю вас, як агнеців серед вовків. Не беріть ні мішка, ні торби, ні взуття, і нікого на дорозі не вітайте. У який будинок увійдете, спершу говоріть: мир будинку цьому. І якщо немає, то до вас повернеться. У будинку ж тому залишайтеся, їжте і пийте, що у них є: бо трудящий гідний нагороди за труди свої: не переходіть з будинку в будинок. І якщо прийдете в яке місто, і приймуть вас; їжте, що вам запропонують. І зціляйте хворі, що знаходяться в йому, і говоріть їм: наблизилося до вас Царствіє Божіє. Якщо ж прийдете в яке місто, і не приймуть вас, то, вийшовши на вулицю, скажіть: і прах, прилиплий до нас від вашого міста, отрясаем вам; однак же знайте, що наблизилося до вас Царствіє Божіє... Що Слухає вас Мене слухає, і що відкидається вас Мене відкидається; а що відкидається Мене, відкидається що Послав Мене (Лк. 10:2-16).

Сімдесят учнів відправилися на проповідь Євангеліє з великою радістю і проповідували слово Господньо. Потім повернулися до Господа і сповістили Йому, що і біси корилися їм ради імені Його.

Після вільного страждання, смерті, тридневного воскресіння і піднесення на небо Добродії нашого Іїсуса Христа, святі Апостоли розійшлися для проповіді Євангеліє по всьому всесвіту; святий Апостол Фаддей був посланий Господом для проповіді Євангеліє в місто Едессу; бо Господь наш Іїсус Христос ще до вільного страждання Свого обіцяв прислати сюди одного з числа Своїх святих Апостолів. Правителем міста цього був князь Авгарь і ось цьому-то Авгарю Господь і обіцяв прислати Свого Апостола.

Цей Авгарь був отримаємо неисцельною хворобою, - проказою. Услихав про чудові чудеса, що творяться Господом Іїсусам Христом, Авгарь вельми побажав бачити Його, чути Його вчення і зцілитися силою Його від своєї тяжкої хвороби. Але не осмілюючись сподіватися на те, що Господь Іїсус Христос прийде до нього Сам, Авгарь послав до Господа деякого майстерного иконописца і доручив йому зобразити фарбами особу Добродії. При цьому Авгарь відправив до Господа послання, в якому писав про те, що він чув про Господа і Його чудові чудеса, як Він без всякого лікарського зілля і рослин зціляв хвороби, давав зір сліпим, ходіння кульгавим, зціляв прокажених, виганяв з людей духи нечистих, лікував одним словом Своїм розслаблених, лежачих довгий час на одре хвороби, і воскрешав мертвих.

- Чуючи про Тебе все це, - писав Авгарь, - я думаю про Тебе один з двох: або Ти Сам Бог, що сходив з неба, або Ти Син Божий, оскільки Ти твориш вельми дивні і преславние чудеса. Тому я пишу тобі сие послання моє смиренне, щоб Ти попрацював придти до мене і зцілив би мене від моєї невиліковної хвороби, якою я страждаю вже багато років... (2)

Господь наш Іїсус Христос, бачачи віру і покладання надії князя Авгаря, послав до нього нерукотворне зображення Пречистого Особи Своєї, а також написав і послання, в якому говорив так:

- Блаженний ти, Авгарь, що не бачив Мене, але що повірив в Мене, бо про Мене написано, що ті, що бачать Мене не виявлять віра; ті, що не бачать же уверуют в Мене і успадковують життя вічне. Ти пишеш до Мене, щоб Я прийшов до тебе, але Мені личить здійснити те, ради чого Я посланий, і по здійсненні повернутися до Батька, що Послав Мене. І коли Я буду піднесений до Нього, тоді пошлю до Тебе одного з учнів Моїх, який, абсолютно зціливши тебе від твоєї хвороби, подасть тобі і що знаходиться з тобою, життя вічне.

Князь Авгарь, отримавши сие послання і увидя нерукотворний образ Добродії нашого Іїсуса Христа, преисполнился великій радості. Поцілувавши з любов'ю послання і поклонившись образу Хрістову, Авгарь невдовзі ж отримав значне полегшення від своєї хвороби, тому що лише тільки незначна частина прокази залишилася на обличчі його.

Для остаточного уврачевания Авгаря від хвороби і був посланий Господом, згідно з Його обіцянкою, святий Апостол Фаддей, які зцілив Авгаря вже цілком, не тільки тілом, але і душею, як про це і буде сказано нижче.

Коли святий Апостол Фаддей прийшов в місто Едессу, то не відкрився відразу князю Авгарю, а увійшов спочатку в будинок одного знайомого йому єврея, на ім'я Товія. Перебуваючи у цього єврея, святий Фаддей чудово творив многоразличние зцілення силою Хрістовою, зціляючи всілякі хвороби покладанням рук і призванням імені Господа нашого Іїсуса Христа.

Звістка об святу Фаддеє невдовзі ж розповсюдилася по всьому місту, і жителі міста того почали приносити до святого Апостола багатьох хворих; бачачи швидке зцілення їх, всі вельми дивувалися.

Через деякий час було донесено князю Авгарю, що невідомий чоловік, що прийшов з Ієрусаліма, творить багато які чудеса ім'ям Хрістовим.

Негайно ж Авгарь пригадав про обіцянку Хрістовом прислати до нього одного з учнів Своїх і подумав про себе, - чи не той прийшов, кого обіцяв прислати Господь. Потім наказав покликати Товію і сказав йому:

- Я чув, що в будинку твоєму мешкає якийсь чоловік, що прийшов з Ієрусаліма; говорять, що чоловік цей зціляє хвороби ім'ям Іїсуса Христа.

Товия відповідав:

- Так, дійсно так; абсолютно вірно сказав ти, пан, що той чоловік, який проживає у мене, творить багато чудес ім'ям Господа Іїсуса Христа.

Тоді князь сказав:

- Приведи його до мене.

Товия відправився до святому Фаддею і сказав йому:

- Мене закликав до себе князь міста цього і наказав мені привести тебе до нього, щоб ти зцілив його від хвороби, якою він страждає.

Святий Фаддей відповідав:

- Воістину я посланий до нього.

На інший день рано вранці обидва відправилися до князя; тим часом у князя вже зібралися всі вельможі і радники.

Коли святий Апостол Фаддей входив у дверях князівських палат, князь подивився на нього і помітив, що обличчя Апостола осиявалось якимсь незвичайним світлом. Авгарь прийшов в жах, встав з свого місця і поклонився до землі Апостолу Хрістову.

Тим часом всі, бувші там, вельми вразилися цьому вчинку князя, дивуючись, ради чого князь поклонився простій людині, оскільки не бачили того чудового сяйва, яке виходило від імені Апостола Хрістова.

Потім князь спитав святого Фаддея:

- Чи Ти учень Добродії Іїсуса Христа, Сина Божія, Який обіцяв послати мені одного з Своїх учнів, щоб абсолютно зцілити мене від недуг моїх і дарувати мені, одинаково як і всім близьким моїм, життя вічне?

Апостол Хрістов відповідав:

- Оскільки ти виявив велике покладання надії до Господа моєму Іїсусу Христу, то я і посланий Ним до тебе; і якщо віра твоя збільшиться ще більш, то буде виконане все, чого ти ні побажаєш по вірі твоїй.

Авгарь відповідав:

- Я так гаряче вірував в Нього (Господа Іїсуса, що мав намір зібрати військо і йти війною на іудеїв, распявших Господа, щоб помститися їм за їх жорстокість і злобу і щоб остаточно винищити їх; але мені перешкодили в цьому власті римські, яким підлегла країна наша.

Святий Фаддей сказав:

- Господь і Бог наш Іїсус Христос абсолютно не потребував допомоги людської під час Свого страждання від заздрісних і жестокосердих іудеїв; бо Він Сам міг, якби побажав, виявити легіони ангелів; але, виконуючи волю Батька, Господь наш постраждав ради порятунку світу; виконавши ж волю Батька Свого, Він зійшов до Нього на небеса зі славою і воссел одесную Його; Господь наш не потребує того, щоб будь-хто помстився за Нього ворогам Його, бо Сам має владу над всіма; Він Сам буде ніколи судити живих і мертвих і віддасть кожному у справах його.

Святий Апостол Фаддей говорив князю Авгарю і всім тим, хто був разом з ним, багато що і інше про Господа нашому Іїсусе Христу; потім, довівши його до найповнішої віри в Господа, хрестив його.

Негайно ж після хрещення Авгарь отримав зцілення від прокази. Потрібно помітити, що після першого зцілення (3), у Авгаря ще залишалося обличчя в проказі, а спочатку він був уражений проказою по всьому тілу своєму. Коли принесено було до нього лист (послання) Хрістово і нерукотворний образ пресвятого Особи Хрістова, тога уперше Авгарь був зцілений, - його тіло очистилося від прокази, і тільки невелика честь його тіла, по Божію розсуду, саме особу, залишалося ще не зціленим до прибуття Апостола.

Разом з тим сталося і інше зцілення не тіла тільки, але і душі, після прибуття Апостола по святому хрещенні; бо з святої купелі князь Авгарь вийшов абсолютно здоровим.

І не тільки князь Авгарь хрестився після проповіді Апостола; хрестилися всі, що проживали в будинку його, також хрестилися і всі ті, хто бачив чудеса, довершені Апостолом, а також і ті, хто був зцілений Апостолом від хвороб.

Після того святий Апостол Фаддей наказав князю зібрати всіх городян, щоб і вони могли чути слово Божіє.

Вранці наступного дня зібрався весь народ. Апостол Хрістов, ставши на високому місці, почав благовествовать всьому народу про єдине Богу, що створило небо і землю, і все, видиме і невидиме всемогутньою силою Своєю; святий Апостол Фаддей оповів народу і про те, як Господь наш Іїсус Христос зійшов з небес на землю, неизреченно втілившись ради порятунку людей, як Він постраждав волею, воскрес, піднісся на небеса і приготував для добродійних вічну нагороду на небесах, для злих же нескінченні муки в пеклі. Оповів святий Апостол і про всі інші таємниці Божія домобудування в докладних мовах.

Весь народ, що слухав Апостола, виявив віру словам його, оскільки бачив і чудеса, довершені Апостолом: всі бачили зціленим князя свого і багатьох інших, одержимих раніше різними хворобами; всі почали прославляти Господа і стали просити хрещення у Апостола.

Таким чином місто Едесса було проінформоване святою вірою в ім'я Добродії нашого Іїсуса Христа і святим хрещенням; після цього тут почали будуватися храми, і були поставлені пресвітери руковозложением Апостольським.

Князь Авгарь вельми бажав віддячити Апостолу Хрістова чим-небудь за своє чудове зцілення, тому він пропонував йому багато золота, але святий не прийняв нічого, сказавши:

- Якщо ми залишили своє власне, то як побажаємо отримати і придбати що-небудь від інших?

Після того як святий Апостол Фаддей затвердив в Едессе святу віру і благочестя і направив все до блага, він відправився в Месопотамію (4); тут він просвітив багатьох, звернувши до Христа, і створив храми; святий Апостол пройшов по багатьох сірійських містах, трудячись у благовестії імені Хрістова. Потім прийшов в фінікійський місто Бейрут (5); проповедав тут ім'я Хрістово і хрестивши багатьох, святий Апостол Фаддей почивати тут з миром про Господа (6).

Потрібно помітити, що воспоминаеми нині святий Апостол Фаддей є інакша особа від святого Апостола Іуди Фаддея, званого Леввеєм, Апостола з дванадцяти, пам'ять якого святкується в дев'ятнадцятий день місяця червня (під цим числом можна читати і житіє його. У Пролозі під нинішнім числом над синаксарем воспоминаемому нині святому Апостолу Фаддею є такий напис: "Пам'ять святого Апостола Фаддея, що і Леввей". Однак потрібно помітити, що прізвисько "Леввей" повинне усвоять не цьому святому Фаддею, але інакшому, Апостолу з дванадцяти, як про це згадується і в Євангеліє Матфея (10:3).

Більш детально говорить об цього Никифора Калліст (7), древній грецький церковний історик, в 40-ой розділу другої книги своєї Історії. Саме Никифор Калліст говорить наступне: "Святої Іуда, не Іськаріот, але інакший, якому усвоялось два найменування: Фаддей і Леввей, син Іосифа, брат Іакова, сверженного з даху храму (8), спочатку благовествовал Євангеліє в Іудеї і Галілеє, в Самарії і Ідумеє, а також і в аравійських містах, в сірійських і месопотамских країнах, потім прибув у Едессу, місто Авгаря, де раніше благовествовал ім'я Хрістово інакший Фаддей, Апостол з сімдесяти, і тут заповнив все те, що не було кінчено тим Фаддеєм" (9).

Так говорить Никифор Калліст об цю два Фаддеях: одного він іменує (з числа дванадцяти Апостолів) Леввеєм, а іншого ж (воспоминаемого нині), - з числа сімдесяти Апостолів, - тільки Фаддеєм, а не Леввеєм.

Потрібно помітити також, що і святий Апостол і Євангеліст Матфей називається у деяких Євангелістів Лівіємо (10).

Кондак, голос 4:

Яко зірку пресветлую церкву тя стяжа, апостолові Фаддеє, чудеси твоїми завжди освічується: врятуй вірою чтущия пам'ять твою.

Виноски:

(1) Едесса, нинішня Урфа, - місто на півночі Месопотамії, на ріці Евфрате, з 137 року до Р. Хр. головне місто знову освіченого Озроєнського або Едесського держави; в 217 р. по Р. Хр. Тут був перетворений римлянами в східну колонію. - В Едессе в IV віці св. Ефремом Сиріним була заснована богословська школа, в V віці що схилилася до несторианству, на користь якого особливо багато діяв вчитель Едесської школи пресвітер Верба. У 614 р. Едесса була підкорена арабськими калифами; в 1098 р. ній оволодів граф Балдуїн, що зробив її головним містом князівства едесского; в 1144 р. вона була підкорена турками і з цього часу переходила з рук в руки, поки в 1637 р. остаточно не подпала під влада Туреччина.

(2) Більш детально про це можна читати вище, під 16 числом цього ж місяця.

(3) См. там же.

(4) Месопотамия - камениста і піщана країна, що знаходилася між ріками Тигром і Евфратом і що тягнулася від Вірменії на півночі до Персидської затоки на півдні.

(5) Бейрут - головне місто Лівана. У древності Бейрут був финикийской гаванню і носив назву Берітос. Єгипетський король Тутмозіс II завоював це місто, а антиох III відняв його у Птоломеєв. У 140 р. до Р. Хр. Бейрут був зруйнований сірійцем Діотосом Тріфоном, але при імператорові Серпні був знов відновлений Агріппой і звернений в колонію для римських ветеранів. При пізніших імператорах Бейрут славився своєю вищою школою риторики, поетики і особливо права.

(6) Кончина св. Апостола Фаддея пішла ок. 44 року. - Є звістка про посольство Нарсеса, царя ассирийского, до Авгарю, князю едесскому, з проханням або прислати до нього святого Апостола Фаддея, або написати йому (Нарсесу) про чудеса, створені цим Апостолом. У відповідь на це прохання Нарсеса Авгарь повідомив йому про чудеса Апостола Фаддея.

(7) Никифор Калліст - найвідоміший церковний історик XIV віку, чернець Софійського монастиря в Константінополе. Його "Церковна Історія" (в 18 книгах) доведена до кончини візантійського імператора Фоки (ок. 611 р.).

(8) Св. Апостол Іаков, брат Господній, син праведного Іосифа Обручника і брат Іуди, Симона (або Симеона) і Іосиї (або Іосифа). За церковними переказами він супроводив своєму батькові і Пресвятой Діві у Єгипет і відрізнявся суворим виконанням закону, чому і прозваний був "праведним". Уверовав в Іїсуса Христа як Сина Божія вже після Його хресної смерті, він вдостоїтися побачити Його по воскресінні (Гал.1:18-19). Св. Апостол Іаков був Самим Господом поставлений у єпископа єрусалимського; він був, зі слів Апостола Павле, стовпом Церкви (Гал.2:9); ап. Иаков головував на Єрусалимському апостольському соборі (Деян.15:13), Св. Апостол Іаков користувався глибокою повагою не тільки у християн, але і серед іудеїв; помер по-мученицькому (ок. 63 р.) у дні свята Пятідесятніци, будучи скинуть за всенародне сповідання імені Хрістова з даху храму; перед кончиною він молився за своїх вбивць. Пам'ять св. Апостола Іакова здійснюється 23 жовтня, 4 січня (в соборі 70 Апостолів) і в тиждень по Різдві Хрістове.

(9) Є звістка, що святий Апостол Іуда проповідував християнство і в Персії, звідти і написав своє соборне послання. Мотивом до написання цього послання послужило ту обставину, що в суспільство віруючих вкрались нечестиві люди, які обертали благодать Божію у випадки до беззаконня і під виглядом свободи християнської дозволяли собі всякі гріховні справи. У цьому посланні міститься частиною вчення догматичне: про таїнство Св. Трійці, про втілення Іїсуса Христа, про відмінність ангелів добрих і злих і про майбутній Страшний Суд; міститься також і етичне вчення: умовляння уникати нечистота гріховної, плотської, хули, гордості, неслухняності і інших вад; Апостол умовляє всіх бути постійними в обов'язках і посадах своїх, - у вірі, молитві, в любові, умовляє пектися про звертання заблудлих і зберігати себе від єретиків.

(10) Більш детально про це можна читати в оповіданні про житіє св. Ап. і Євангеліста Матфея, під 16 числом листопада місяця.