Реферати

Доповідь: Русь, Росія, свята і святість

Зустріч із учителем. Добра сила. Про методику підвищення ваги гантелей, про режим роботи. Хотілося б тепер поговорити про організацію тренувань.

Шпаргалка по Політології 16. Політологія. Політологія: розуміння, коло проблем, функції і методи. Об'єктом політології є політика, політичне життя суспільства в найрізноманітніших її проявах.

Доісторична людина (Давид Ламберт). Давид Ламберт ДОІСТОРИЧНИЙ КЕМБРІДЖСЬКИЙ ПУТІВНИК Scaned and Created by BOBER THE CAMBRIDGE GUIDE TO prehistoric David Lambert and the Diagram Group

Франція при Людовике XIV.. "Король - держава". Час реформ. Політика Кольбера. Боротьба з янсенізмом. Правління кардинала Мазарини.

Розробка пропозиції по захисту інформації від несанкціонованого доступу в мережах ЕОМ об'єднання. ВІЙСЬКОВА АКАДЕМІЯ ПОВІТРЯНО-КОСМІЧНОЇ ОБОРОНИ імені МАРШАЛА РАДЯНСЬКОГО СОЮЗУ Г. К. ЖУКОВА ВИПУСКНА КВАЛІФІКАЦІЙНА РОБОТА Тема дипломного проекту:

Свящ. Максим Козлів

1. Як жила Русь?

- Так по-всякому жила. Але було в цього життя нашої Вітчизни щось, завдяки чому ми по праву можемо називати нашу Вітчизну в якісь віки святою Руссю. Чому? Тому що навіть в ті часи, коли було багато страшного, гріховного, людської немочі, обману і підлоти, все ж було головне майже у всіх російських людей: ідеалом образу життя, нормою життя була святість. Люди російські міряли своє життя не по багатству, не по знатності, не по досягненню успіху, а по святості догідників Божіїх. І ось те, що цей ідеал був перед майже всіма російськими людьми цілі віки, і дає нам підстави називати нашу Вітчизну святою Руссю.

2. Як хрестили Русь?

- По-перше, добровільно, це на відміну від багатьох країн Західної Європи, де, траплялося, робили це вогнем і мечем. По-друге, швидко, тому що, хоч десь по закапелках, в глибинка, в лісах і таїлося язичество, але ще і віку не пройшло, як більшість російських людей були вже православними християнами. А по-третє, радісно і красиво, тому що саме головне, до чого торкнулася душа російської людини, була краса. Пам'ятайте, посли Володимира увійшли в Софію Константінопольськую - і що вони там побачили: вони не знали грецької мови і не знали ікон, але вони відчули, що вони як на небі, така краса відкрилася їх очам, що після цього повертатися до язичества - було неможливо. І ось це "як на небі" потім з'явилося і на Русі: і в Київському Софійськом соборі, і в Новгородськом, і у багатьох інших. Пригадайте храм Покривала на Нерлі - ось ці шматочки неба на землі. Ось так Русь хрестилася - через цю чудову Божественну красу.

3. Чому російські царі вибрали саме Православну віру?

- Тому що вони побачили, що це та віра, до якої якщо торкнешся, то ні на яку іншу вже дивитися не будеш. Вони, звісно, не то щоб інтелектуально міркували, зважували або у них була група геополитиков-аналітиків, яка складала їм протокол, доповідь, як нині робить наша Дума: "Які будуть наслідки для великого князівства Русі, якщо прийме вона цю віру?" - ні, звісно, просто серце відгукнулося ось на цю радість Православ'я...

4. Чому зараз рушається Росія, а храми відроджуються?

- Росія звалилася не зараз. Православне царство, яким була Росія, припинило існувати в 1917 році, в лютому, а остаточно в жовтні того ж трагічного для російського народу і для Церкви часу. І потім вже Росії, як держави, ніколи не було. Був Радянський Союз, тепер - Російська Федерація, але Росії немає. А ось відродитися вона зможе тоді, коли стане країною православних людей. Є таке древнє прислів'я: були б брати, буде і братство; будуть православні люди, велике їх братство, буде і православна Росія. На ядерних ракетах, на обширних межах так на великих денежках - тільки на такому, матеріальному, багатстві, великої Росії не побудувати. Потрібна міцність духа. Над цим і треба трудитися.

5. Яке житіє святого апостола Андрія?

- Житіє це довге, в ньому багато повествуется, як він проповідував в різних країнах, як постраждав за Христа, як був распят на хресті, який дав початок прапору російського флоту. У житії цьому розказується і про те, як він побував і в межах нашої Вітчизни. І ми знаємо, що земля наша освячена перебуванням одним з апостолів і учнів Спасителя - Андрія Первозванного.

6. Якщо у сні є святою, то як це сприймати? а) не обертати уваги; б) цей сон має якесь особливе значення?

- Багато які святі говорили, що якщо людина побачить ангела і не повірить, то не согрешит. Чому? Тому що дуже велика небезпека переплутати по нашій недосвідченості. І те, що нерідко відбувається від природних причин: від прочитаних книжок, навіть і хороших. Наприклад, читали ви напередодні житіє якого-небудь святого, запало вам щось на душу і приснилося. Або від почутого по радіо, скажемо, послухали "Радонеж", або касету подивилися, я маю на увазі якусь благочестиву касету, і ось потім у нас щось в пам'яті відклалося - це природна причина. А ще буває, що нас лукавий бентежить, щоб в нас гордість роздути - геть я якої, мені ангели сняться! - якусь нам покажуть обманку, а ми її і сприймемо. Так що надійніше, звісно, по першому, другому, а може, і по третьому разу не повірити. Ну а якщо цей сон є не просто сон, а деяке бачення або знамення нам від Бога, то Господь сам нас так напоумить, що ніякого сумніву не буде.

7. Які у вас ікони?

- Які ікони будинку, видимо, ти питаєш? Одного разу я взнав правило від одного священика: вдома мати такі ікони тільки, яким молишся. Ось цьому правилу стараюся слідувати. Ікони, до яких ти знаєш тропарь, молитву, і їх читаєш. Мати будинки виставки ікон, древніх або вирізаних з календарика, але до яких ми не звертаємося навіть з короткою молитвою, безглуздо. Так що візьміть це за правило і тримайтеся його.

8. Чи Подобаються вам візантійські ікони?

- Хороші, звісно, подобаються. Але в будь-якій православній іконі є важлива основа, яка полягає в тому, що навіть сама проста з них написана по певному суворому канону. А що таке канон? Це досвід поколінь життя і віра людей. Досвід богообщения, досвід церковний, який говорить: ось так можна молитися, так можна святих зображати, і якщо у иконописца навіть не було великого або особливого таланту і особливого внутрішнього досвіду, то він хоч би слідував цьому канону, або правилу, як шляху, по якому треба йти, щоб ікона, нехай вона не буде як у Андрія Рубльова, але хоч би була вказівкою правильного напряму, як віконце - не в льох, а до сонечка.

9. Що треба сказати, коли тобі говорять, що віруюча людина поклоняється іконі, а не Богу, як це довести, що ми молимося не іконам, а Богу?

- А як довести? Так і довести: ти що! Ти де це таке віднімав? Якщо хочеш знати, чому ми молимося, відкрий будь-який акафіст, який ми перед іконами читаємо, наприклад, "Ненавмисної радості" - там що говориться: честь, яку ми віддаємо образу, тобто іконі, до первісного сходить, тобто до першого образу, тобто до Того, Хто на цій іконі зображений, і якщо ти думаєш, що ми поклоняємося дошці, фарбам і яєчному порошку, який входить в темперу, то помиляєшся в корені. Ми поклоняємося Господові і святим, а не вищеназваним бездушним предметам.

10. Я хотів би знати, чому у нашої країни протягом багатьох років така важка доля?

- Я вже говорив раніше, ніж Господь кого любить, того карає. З кого можна спитати, з того питає, адже і мама з татом більше питають зі старших дітей, ніж з немовляти, яке ще кашею манною з ложки харчується. Він, буває, і покапризничает, і перекине цю кашу собі на голову, а його тільки відмиють і знову за стіл посадять. А спробуйте-ка ви те ж зробити, представте, що батьки вам за це влаштують. Також і тут: у кого більше розуміння, міцності душевної, з того і попиту більше.

11. Як ви вважаєте, чи можливо відновити монархію на Русі?

- Людині неможливо, а Богу все можливе, але, проте, залежить від людини, до якоїсь міри: чи тобто будуть піддані у монарха? Адже монархія що передбачає? Що буде така, досить значна частина народу, яка свою волю - політичну, частково економічні права, права людини, - добровільно побажає обмежити, себе утруднити ради довір'я волі, розуму, серцю душі православного монарха. Ось коли буде велика частина народу такої, тоді буде і православна монархія.

12. Якщо не можна відродити в Росії царську владу, то яка влада для неї найбільш прийнятна?

- Церква може існувати при будь-якій владі, і по великому рахунку вона непереборна брамами пекла, як про це говорить Сам Господь в Євангеліє. Але, звісно, Церква буде вітати таку державу, яка буде орієнтуватися на традиційні цінності, яке буде поважати Євангеліє, буде поважати історичний шлях Росії і місце в ній православній Церкві, яке не буде потурати різного роду сектантам, сатанистам і іншим, розкладаючим душу нашого народу. А уже яка вона буде - президентська республіка, або парламентська, або зовсім не республіка, а щось інше - це не важливе.

13. Чому більшовики розстрілювали священиків і посадили Патріарха?

- Дійсно, багато які сотні тисяч людей, священиків, ченців були розстріляні, страчені, засланці, уморені в таборах в минулі роки. А чому так було? А тому, що говориться в Писанні: "Бог кого любить, того і карає". І, видно, стільки гріха, злоби, неправди нагромадилося до кінця двадцятого віку в людському роді, що на хрест страждання за інших повинні були піти ті, які змогли б його з терпінням, упокорюванням і без гомону прийняти. А хто це міг прийняти? Тільки православні люди. Тому що примусь-ка йти на хрест, мучитися безбожника - в ті роки і багато чим з них довелося туго, але вони і проклинали, і зраджували, і зараз пробачити не можуть і забути того, що з ними робили. А православні люди, уподібнюючись Христу, з терпінням і прощенням понесли багато які муки, щоб чого гіршого не трапилося з всіма, з всім народом російським.