Реферати

Доповідь: Православ'я і інакша віра

Методичний посібник з розрахунку машини постійного струму МПТ. Міністерство утворення Російської Федерації Пермський державний технічний університет Е. Ф. Бєляєв РОЗРАХУНОК І ПРОЕКТИРОВНИЕ ЕЛЕКТРИЧНИХ МАШИН ПОСТІЙНОГО ТОКУ

Що батькам потрібно засвоїти в питанні полового виховання дітей. Що батькам потрібно засвоїти в питанні полового виховання дітей? Безумовно, правильно підібрати слова на каверзні питання дітей не той^-так-те просто, тим більше, якщо питання несподіваний. Турботливі батьки переживають, що можна говорити, а що - не можна, у якій формі краще це зробити, у якому віці.

Концепції соціальних змін. Концепції соціальних змін У сучасній соціології виділяють наступні концепції соціальних змін: Теорії еволюційного розвитку суспільства (соціальний еволюціонізм).

Храми Курська і їхня стилістика. Храми Курська і їхня стилістика Найвідоміші храми Курсу - це комплекс Свято-Троицкого жіночого монастиря, Знаменский собор, Никитская церква, Сергиево - Казанський кафедральний собор, Вознесенська церква, Воскресенско - Ильинская церква, Михайлівськ церква і католицький Храм Успения Пресвятої Богородиці.

Сонячна система 5. Сонячна система Сонячна система (масштаб не дотриманий) З́лнечная систе́ма - планетна система, що включає в себе центральну зірку - Сонце - і всі природні космічні об'єкти, що обертаються навколо її.

Свящ. Максим Козлів

1. Що таке протестантизм?

- Вже саме слово говорить: протестанти - це ті, хто протестує, ті, хто говорить, що я своя власна думка, власна думка, власний розум ставлю вище усього. Моя думка - саме головна, вважають вони, а те, що Церква говорить - це, може, і не так важливо. Протестанти різняться між собою в думках, але їх об'єднує одне: невизнання авторитету Церкви. Кожний протестант говорить: "Ні, я вважаю за краще вірити так" або: "Мені здається, що ось це місце в Біблії можна розуміти ось так". Він говорить, що йому немає справи до того, що були Вселенські Собори, або до того, що були люди високого досвіду, що люди святого життя в різні віки говорили інакше про те або інше місце в Євангеліє, що його таким чином ніяк не можна розуміти. Протестант буде протестувати.

2. Зараз в Москві багато сект. Багато які секти глибоко вірять, що їх віра істинна. Які у них докази, що їх віра правильна? Наскільки я знаю, ніяких чудес в нехристиянських релігіях немає. І чому, на яких основах вони вірять?

- Тому ж, чому шалений говорить в серці своєму: "Немає Бога". Він говорить не тому, що він головою досліджував і знайшов точні докази, і не тому, що це він зрозумів, а тому, що в серці його закралася якась червоточинка і спотворює правильне бачення того, що навколо нас відбувається. Ось те ж і з сектантами і язичниками відбувається. Чудеса, тільки помилкові, можуть у них бути. Ще в першому віці, при апостолові Петрові, деякий Симон-Волхв літав над містом Римом, і бачили його не як заезжего фокусника Девіда Копперфілда - три тисячі чоловік, весь Рим; і парив він куди з більш складними кульбіт. Це було чудо, тільки помилкове, видимість, фантом, як говоримо ми на богословській мові. І цим фантомом, міражем, люди можуть обманюватися. Але коли цей міраж стає поруч з правдою Божієй, поруч з Церквою, то він розсіюється, як дим. Чим більше в нас буде віра, тим менше такого роду міражів. Їм нікуди буде подітися, їх здує вітром благодаті з нашої первопрестольной столиці.

3. Що треба робити, якщо близький знайомий попав в секту і вже нікого не слухає, навіть в храм не хоче?

- Якщо нікого не слухає, то, мабуть, робити можна тільки одне: молитися. При цьому добре, якщо молитися буде не один, а, по слову євангельському, зберуться двоє або троє, ті, кому він також близька людина, і почнуть ради нього нести якийсь молитовний подвиг, ще краще, якщо це буде з благословення священика.

4. Хто такі масони?

- Масони дуже не хочуть, щоб люди знали, хто вони такі. Вже одне це наводить нас на думку, що навряд чи це добродійні, чисті і щирі люди. Людині чесній і благонаміреній чогось приховувати організацію, в якій він складається, і подів, які він здійснює. Що уже вони там роблять насправді, мало хто знає напевно, але одне ясне: Церкви нашої вони не друзі і добра від них чекати чогось.

5. Бабуся говорить, що не можна розмовляти про Бога з людьми на вулицях. Чому? Вони адже показують і дарують красиві книжки.

- Не те щоб зовсім не можна. Треба дотримувати деякі правила обережності. Ми ж дотримуємося деяких правил дорожнього руху, коли переходимо вулицю: дивимося наліво-направо, на червоне світло без необхідності не підемо. Так і тут. У спілкуванні на вулицях з людьми, що називають себе християнами - неправославними, єговістами, молоканами, варто дотримувати правила духовної безпеки. Можна запам'ятати декілька простих правил. Наприклад, люди пропонують вам почитати Священне Писання, задати питання. У цьому випадку можна сказати, що ви - православний християнин, ради будете шанувати з ними Священне Писання і запрошуєте в найближче Воскресіння на богослужіння в храм, куди ви ходите. Нехай вони прийдуть на початок служби, постоять-помоляться, а після служби ви, а ще краще батечко поговорить про ті питання з Писання, які їх хвилюють. Зараз ви зайняті і не можете з ними розмовляти, а після служби - неодмінно. Заодно подивіться, чи дійдуть вони до храму.

Ще таке правило важливо пам'ятати, що варто розмовляти на ті теми, про які ви можете виразно міркувати. Апостол Петро говорить: "Будьте завжди готові всякому, що вимагає у вас звіту у вашому покладанні надії, дати відповідь з лагідністю і благоговінням". Якщо ви твердо знаєте, у що в даному питанні вірить православна церква і як про це говорить Священне Писання, можна сміливо привести в спорі ці слова. Якщо нас питають про те, про що ми не знаємо, краще від такої пустої розмови відхилитися. І взагалі всі ці бесіди повинні вестися, якщо ви здатні зберегти внутрішній світ в самому собі, не гарячачись і не злобясь на агресивних і до нас недобре що відносяться і по суті справи нещасних людей. Вони і так перебувають в своїй помилці і відірваності від святої Православної церкви. Якщо ми з ними сперечаємося, жаліючи і бажаючи привести до порятунку, тоді можна і треба це робити. А якщо просто перемогти їх хочемо в спорі або дискусії, то краще просто помолитися і сторонкой пройти.

6. Чому деякі сектанти також носять хрест?

- Дуже небагато. Якраз сектанти зовсім не носять, тому що вони - протестанти, вони ні Хреста Господня не шанують за святиню, ні ікон Божієй Матері. Якщо ми бачимо хрест, то це, швидше усього, представники католицької, вірменської або східних (єгипетської, коптской, сірійської, ефіопської) церкв, що "відколювалися" від православ'я. Ще хрест носять розкольники: "істинно православні", "вільні православні", які краще від цього не стають. Справа не тільки в тому, щоб хрест на грудях носити, а в тому, щоб його як слухняність Богу і Церкві пронести через все своє життя.

7. Чи Можна читати Біблію і Євангеліє, які мамі дали в секті?

- Варто подивитися, чи надруковано на початку Біблії або Євангеліє "Синодальний переклад", який був зроблений в нашій церкві по благословенню святого митрополита Московського Філарета в ХIХ віці і уперше був виданий в1876 року. Якщо це той самий переклад, то неважливо, ким він виданий. А якщо це якісь новомодние перекази, яких зараз багато розлучилося, то краще не читати, оскільки там може бути спотворений значення Священного Писання. Або бувають протестантські Біблія і Євангеліє з якими-небудь коментарями і доповненнями. Вони звичайно називаються "Учбові питання на засвоєння Священного Писання" або по-іншому, але по суті своїй являють собою подсказочки, що дозволяють зрозуміти Слово Божіє не як його насправді є, а так, як вони хочуть його розтлумачити. Ось цих подсказочек і вопросиков краще б не читати ні в якому разі.

8. Католики і протестанти також моляться. Чому наша віра вважається більш правильною?

- Моляться не тільки католики і протестанти. Моляться і мусульмани, і іудеї, навіть буддисти і індуїсти моляться, язичники - шамани і жреці - також моляться. А жреці Ваала як молилися! Хто читав про пророка Ілію, знає, що ці жреці молитвою з пророком боролися: бичами себе били і ножами різали з тим, щоб молитва дохідливіше була. Якщо людина молиться, це ще не є свідчення правоти його віри. Звісно, краще молитися, ніж не робити цього, але завжди стоїть питання, кому і про що.

Яка ж віра права, як вибрати? Чим християнинові керуватися? З того, що є різні міри наближення до істини, не значить, що істин багато. Ми адже не як буддисти живемо, яким фундатор їх доктрини говорив: "Я даю вам тільки жменю істини, а їх ще багато розсіяно по всьому світу". Нам Христос Спаситель сказав інше: "Я є шлях, і істина, життя. Ніхто не приходить до Батька, крім як через мене". Ми знаємо, що Христос - єдиний, хто може вести нас в Царствіє небесну. Ну а далі все просто: треба подивитися, яка церква протягом своєї історії ближче усього виконує слова Христа Спасителя, яка ні від чого не відмовилася, нічого не відмінила, ніяких спеціальних, спотворюючих Євангеліє встановлень не привнесла. Кожний, хто вглянется в це, побачить, що це свята православна церква. У нас немає такого єпископа, якого все повинні були слухатися, забуваючи про власну віру і етичне почуття, як це повинні робити правовірні католики. Для них римський тато ТАКИЙ розділ Вселенської церкви, який може і догмати нові проголошувати, моралі новій вчити, а всі повинні слухати його і коритися. У нас немає такого відношення до віри, щоб не молитися про покійних, не шанувати Пресвятую Богородицю, святих, вважати, що наше життя після того, як ми уверовали, нічого вже не означає для порятунку, як вчать протестанти.

Церква Православна зберігала і зберігає Слово Божіє, вірність Євангеліє, вона веде свій початок від учнів Спасителя - апостолів, яким сам Христос дав владу в'язати і вирішити, дав дари Духа Святого, встановив в них і їх наступниках справжню священство. Сам Христос умовою порятунку поставив наше перебування в Церкві. Ми твердо знаємо: якщо людина знала про Христа, чула Євангеліє, бачила куполи православної церкви і пройшла мимо, то такий відводить себе від шляху до порятунку. А якщо він народився в ній, жив, вірував, сповідався, причащався, а потім став байдужий, почав жити як йому хочеться, то він точно не на шляху до порятунку. Феофана Самітника одного разу спитали, чи врятуються католики. Він відповів: "Не знаю, чи врятуються католики, але знаю, що я без православ'я не врятуюся".

9. Чи Є дієприкметник в службах інших віросповідань?

- Є те, що вони самі вважають дієприкметником. Навіть протестанти, які відмовилися від семи таїнств, залишили два - хрещення і дієприкметник. Тим більше здійснюють літургійне богослужіння представники древніх церкв: католики, вірмени, копти, ефіопи. Відповідь на питання про той, вважати дійсним або недійсним те, що у них здійснюється, можна відшукати в нашому вченні про Церкву. Про протестантів відразу ж можна сказати: Євхаристія - це те, що Спаситель доручив здійснювати єпископам і священикам, яких рукоположили апостоли. Тому там, де немає справжнього священства, там немає і справжньої Евхарістії. Там може бути якийсь спогад про Таємної вечери, тільки не дійсне Тіло і Кров Хрістови, з якими людина сполучається під виглядом хліба і вина.

У деяких церквах збереглися священики, рукоположенние апостолами. Але хіба може бути протягом довгих віків дві Евхарістії одинаково рятівних, Хрістових і між собою що ніяк не повідомляються? Хіба може розділитися Тіло Хрістово? Хіба може розділитися Христос? Хіба може бути розділеною церква протягом тисячі років, коли Христос сказав: "Створив церкву мою і брами пекла не переможуть її". Виходячи з того, яка відповідь дається на це питання, варто подумати про дійсність Евхарістії в тих співтовариствах християнських, які від Церкви Православної відпали.

10. Мій тато - католик, а мама - православна. Кожний з них тягне мене в свою віру. Що мені робити?

- Треба керуватися не повсякденними спонуками, як би вони ні були важливі. І навіть не любов'ю до матері або до батька. І уже тим більше не наступними спонуками: "У мене мама з Італії. І буду я як мама католик. Поїдемо ми з нею на канікули, і мене візьмуть вчитися в католицький університет в Римі." Або такими: "Мій тато - православний, в адміністрації президента Путіна працює, який також, як ми чули, православний. Ось я виросту і також стану великою людиною. У нас тепер в Росії перспективно бути православним." Такими міркуваннями також не можна керуватися. Треба постаратися взнати, в чому відмінність віри православної від католицької, яка ближче до того, чому вчить нас Господь. А уже після свідомо і остаточно зробити свій вибір. Який вибір зробить чесна людина, я знаю, але поки тобі цього не скажу.

Список літератури